Şanse minime ca Olanda să-şi schimbe poziţia privind intrarea României în Schengen

Poziţia Olandei faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen nu se va schimba, cel mai probabil, indiferent ce guvern se va forma în urma alegerilor legislative de miercuri, consideră un politolog olandez.

328 afișări
Imaginea articolului Şanse minime ca Olanda să-şi schimbe poziţia privind intrarea României în Schengen

Premierul interimar olandez Mark Rutte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei mai mulţi experţi se aşteaptă ca premierul interimar olandez Mark Rutte să formeze o coaliţie de guvernământ după alegerile legislative de miercuri. Totuşi, rezultatul alegerilor este destul de nesigur, având în vedere că mulţi alegători sunt nehotărâţi.

După o campanie electorală axată pe economie, pe relaţia Olandei cu Uniunea Europeană (UE), pe criza din zona euro şi pe sistemul de sănătate, partidul liberal al lui Mark Rutte conduce în sondaje, acestea creditându-l cu 35 dintre cele 150 de locuri din Camera inferioară a Parlamentului.

"Rutte este o persoană care este privită în continuare ca fiind competentă," spune Hans Vollaard, profesor asistent la Institutul de Ştiinţe Politice al Universităţii Leiden, citat de site-ul EurActiv.com.

Olanda este una dintre puţinele ţări care se opun intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Potrivit lui Vollard, indiferent de guvernul care se va forma după alegeri, poziţia Olandei cu privire la această problemă nu se va schimba.

În ultima lună, Guvernul olandez "a făcut totul" pentru a ridica noi semne de întrebare în Olanda în ceea ce priveşte statul de drept în România şi Bulgaria, a declarat acesta.

De asemenea, o atitudine refractară cu privire la o astfel de extindere este prezentă în rândul tuturor partidelor din Olanda.

"Multe partide, chiar şi CDA, proeuropean, percep intrarea României şi Bulgariei (în Schengen, n.r.) drept o greşeală. Aşa că nu mă aştept la o schimbare prea mare," a afirmat Vollaard.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici