Şapte coşciuge cu rămăşiţe ale victimelor MH17, trimise în Olanda de pe aeroportul de la Harkov

Şapte coşciuge cu ultimele rămăşiţe găsite ale victimelor zborului MH17, doborât anul trecut în estul Ucrainei într-o zonă controlată de separatişti, au fost trimise sâmbătă în Olanda de pe aroportul de la Harkov, relatează Ukrinform în pagina electronică.

142 afișări
Imaginea articolului Şapte coşciuge cu rămăşiţe ale victimelor MH17, trimise în Olanda de pe aeroportul de la Harkov

Şapte coşciuge cu rămăşiţe ale victimelor MH17, trimise în Olanda de pe aeroportul de la Harkov (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

La cermonia în memoria victimelor, organizată pe aeroport, au luat parte amabasadorii Olandei, Austriei şi Malaysei în Ucraina, alături de ministrul olandez al Justiţiei şi Securităţiii Gerard Adriaan van der Steur, potrivit Ukrinform.

"Am făcut tot ceea ce am putut. Echipa de căutare a primit asistenţă, inclusiv în zonele în care operaţiunile militare continuă. Experţii noştri pleacă acasă, deşi este posibil ca noi probe să fie găsite în viitor", a declarat van der Steur.

Ministrul a anunţat că, după ce vor fi identificate, rămăşiţele vot fi predate familiilor.

Reprezentanţi ai Olandei şi Malaysiei au reluat operaţiunile de căutare la locul tragediei pe 16 aprilie. Ei au fost însărcinaţi să caute fragmente de epavă, rămăşiţe ale victimelor şi bunuri personale ale acestora.

Boeingul 777 Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât în estul Ucrainei pe 17 iulie 2014, după ce a fost lovit de o rachetă în timp ce survola această zonă de război. Toate cele 295 de persoane care se aflau la bord, majoritatea olandezi, au murit.

Guvernul german cunoştea riscurile legate de survolarea estului Ucrainei înainte de prăbuşirea avionului şi nu a informat companiile aeriene germane în legătură cu acest lucru, potrivit presei germane.

O telegramă diplomatică emisă de Ministerul german al Afacerilor Externe cu câteva zile înaintea accidentului a calificat situaţia drept "îngrijorătoare", în timp ce un avion militar a fost doborât în această zonă la peste 6.000 de metri altitudine, afirmă posturile de televiziune WDR şi NDR şi cotidianul Süddeutsche Zeitung.

În ziua tragediei, "trei avioane ale Lufthansa au survolat zona, dintre care unul cu doar 20 de minute înainte de zborul MH17", subliniază Süddeutsche Zeitung. "În mod normal, companiile aeriene trebuie să fie informate imediat în caz de schimbare a situaţiei în materie de securitate (...) Or, nu a fost cazul decât după prăbuşirea MH17".

Autorităţile ucrainene şi Occidentul afirmă că avionul a fost doborât de către separatişti proruşi, cu un lansator de rachete de tip Buk furnizat de către Rusia. Moscova respinge acuzaţiile şi arată cu degetul către Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici