Şapte manifestanţi anti-Putin, condamnaţi la pedepse de până la patru ani de închisoare. Peste 200 de persoane au fost reţinute la Moscova

Justiţia rusă a prezentat luni condamnarea a şapte opozanţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, pentru violenţe în cursul unei manifestaţii anti-Putin, în 2012, o hotărâre denunţată de către opoziţie şi apărători ai drepturilor omului.

134 afișări
Imaginea articolului Şapte manifestanţi anti-Putin, condamnaţi la pedepse de până la patru ani de închisoare. Peste 200 de persoane au fost reţinute la Moscova

Vladimir Putin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Peste 200 de persoane au fost reţinute la Moscova după condamnarea unor manifestanţi anti-Putin

Peste 200 de persoane au fost reţinute luni în faţa tribunalului din Moscova, care a anunţat pedepse de până la patru ani de închisoare pentru opozanţi găsiţi vinovaţi pentru violenţe în timpul unei manifestaţii organizate împotriva preşedintelui Vladimir Putin în mai 2012.

Un purtător de cuvânt al poliţiei de la Moscova a declarat că cele 200 de persoane au fost reţinute pentru "tentativă de tulburare a ordinii publice".

Sute de persoane s-au adunat luni în faţa tribunalului din Moscova pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de cei şapte acuzaţi.

Parchetul ceruse pedepse cuprinse între cinci şi şase ani de închisoare în cazul celor şapte opozanţi ai preşedintelui rus.

Cei şapte manifestanţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între doi ani şi şase luni şi patru ani de închisoare. Ispăşirea pedepselor este calculată începând din 2012, când au fost arestaţi. Singura femeie judecată în acest caz a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani şi trei luni, cu suspendare.

Parchetul a solicitat pedepse cuprinse între cinci şi şase ani de închisoare.

Cei opt - Andrei Barabanov, Stepan Zimin, Denis Luţkevici, Iaroslav Belousov, Artem Savelov, Serghei Krivov, Aleksandra Duhanina şi Aleksei Polihotvici - au fost găsiţi vinovaţi pentru participare la "tulburări în masă" şi "violenţe faţă de forţele de ordine" încă de vineri, de către Tribunalul Zamoskvoreţki de la Moscova.

Manifestaţia a fost organizată cu o zi înainte de învestirea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte, pentru un al treilea mandat. Însă tribunalul a amânat prezentarea pedepselor pentru luni.

Avocaţii apărării au denunţat imediat aceste condamnări şi au anunţat că vor face apel, până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar.

"Este o hotărâre crudă, inadecvată", a comentat Dmitri Agranovski, unul dintre avocaţi.

- Proces politic

"Ea a fost pronunţată ţinând cont de situaţia politică şi nu în funcţie de acuzaţii", a continuat el, subliniind că învinuirile au fost respinse de către apărare.

"Este o hotărâre nedreaptă, au fost condamnaţi pentru tulburări în masă care nu au avut loc", a declarat fosta disidentă sovietică Liudmila Alekseeva, venită să îi susţină.

"Când vezi ceea ce se întâmplă în alte ţări, se poate vorbi, cu adevărat, despre tulburări în masă?", a continuat ea, referindu-se la violenţele soldate cu morţi care au avut loc în ultima săptămână în Ucraina.

La fel ca vineri, câteva sute de persoane s-au adunat în apropierea tribunalului pentru a-i susţine pe opozanţii condamnaţi, strigând sloganuri ca "Libertate" sau "Rusia fără Putin", în contextul în care măsurile de securitate au fost sporite în comparaţie cu cele de săptămâna trecută, prin tyrimiterea de unităţi din cadrul Ministerului de Interne şi unor forţe antirevoltă.

Peste 200 de persoane au fost reţinute luni în faţa tribunalului, pentru "tentativă de tulburare a ordinii publice", a declarat poliţia moscovită pentru AFP.

Între ele se află şi principalul opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi. Două dintre membrele trupei contestatare Pussy Riot, eliberate recent de la închisoare, Nadejda Tolokonikova şi Maria Alehina, au fost şi ele arestate la finalul şedinţei publice.

Vineri au fost reţinute alte 200 de persoane.

- Apel la miting în Piaţa Manej, lângă Kremlin

Opoziţia a îndemnat la organizarea unei manifestaţii luni seara, în Piaţa Manej, lângă Kremlin.

Numeroşi opozanţi şi observatori subliniază că anunţarea pedepselor a fost amânată pentru luni, cu scopul de a evita un scandal în cursul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, încheiate duminică.

"Sunt sigur că Putin nu vrea ca iamgini cu deţinuţi să fie alăturate triumfului ceremoniei de încheiere a JO", a declarat Aleksei Navalnîi pentru postul Dojd, favorabil opoziţiei.

În total 30 de persoane au fost inculpate în "dosarul Bolotnaia", care poartă numele pieţei din centrul capitalei unde a avut loc mitingul.

Unele au fost inculpate pentru că au aruncat, în cursul manifestaţiei, cu recipiente de plastic asupra poliţiştilor, altele pentru că au răsturnat cabine de toaletă publice ori s-au opus forţelor de ordine. Cu toate acestea, în cursul manifestaţiei nu s-au înregistrat morţi, persoane rănite grav, nu s-au tras focuri de armă şi nu au fost declanşate incendii.

Parchetul afirmă că 82 de poliţişti au fost răniţi în cursul unor confruntări, a căror origine rămâne controversată, opoziţia acuzând forţele de ordine că au provocat manifestanţii cu scopul de a reprima orice eventuală asumare a unei mişcări de contestare. De asemenea, zeci de manifestanţi au fost răniţi.

În acelaşi "dosar", doi opozanţi - care şi-au recunoscut vinovăţia - au fost condamnaţi la patru ani şi jumătate şi, respectiv, doi ani de închisoare, iar alţi zece au fost amnistiaţi în decembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici