Sarkozy cere Rusiei "retragerea rapidă" din Poti şi Senaki

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy i-a cerut sâmbătă omologului său rus Dmitri Medvedev o "retragere rapidă" a forţelor ruse de pe drumul care face legătura între Poti şi Senaki, în Georgia, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

10 afișări
Imaginea articolului Sarkozy cere Rusiei "retragerea rapidă" din Poti şi Senaki

Sarkozy cere Rusiei "retragerea rapidă" de pe drumul care face legătura între Poti şi Senaki

Sarkozy a avut o conversaţie telefonică cu Medvedev în cursul căreia i-a "mulţumit" pentru că "şi-a respectat angajamentele privind retragerea trupelor ruse".

Conform comunicatului, cei doi lideri au convenit asupra "urgenţei" înlocuirii patrulelor ruse din zona de securitate printr-un "mecanism internaţional" a cărui implementare este prevăzută de acordul de încetare a focului.

Preşedintele francez a "insistat asupra importanţei retragerii rapide a militarilor ruşi prezenţi pe drumul dintre Poti şi Senaki".

Rusia a afirmat că a încheiat vineri seara retragerea forţelor sale din Georgia (din afara Abhaziei şi Osetiei de Sud). Ea a menţinut sâmbătă poziţii avansate în vest, în special în jurul oraşului-port Poti, iar Moscova a anunţat că va continua să controleze acest oraş.

Conform Palatului Elysee, cei doi şefi de stat au "evocat în detaliu punctul 5 al acordului, legat de măsurile adiţionale de securitate. Ei au convenit în special asupra urgenţei implementării unui mecanism internaţional sub egida OSCE, pentru a înlocui patrulele ruse din zona de securitate de la sud de Osetia".

"Preşedintele Sarkozy şi-a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană să îşi aducă deplina contribuţie la acest mecanism internaţional", precizează comunicatul.

Moscova apreciază că acordul de încetare a focului îi dă dreptul de a menţine soldaţi de pace oricât de departe în teritoriul georgian. Acordul prevede că, "în aşteptarea unui mecanism internaţional", forţele de pace ruse implementează "măsuri adiţionale de securitate", dar nu prevede clar limitele zonei lor de securitate.

Sarkozy şi Medvedev vor rămâne "în contact în cursul zilelor următoare", adaugă comunicatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici