Sarkozy face concesii de un miliard de euro la reforma pensiilor, după proteste masive

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a prezentat, miercuri, concesii în valoare de un miliard de euro la reforma sistemului pensiilor, după protestele din ziua anterioară, la care au participat între unu şi trei milioane de persoane, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

18 afișări
Imaginea articolului Sarkozy face concesii de un miliard de euro la reforma pensiilor, după proteste masive

Sarkozy face concesii de un miliard de euro la reforma pensiilor, după proteste masive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Protestele organizate de principalele sindicate franceze au vizat planurile preşedintelui de a creşte vârsta de pensionare la 62 de ani, de la 60 de ani în prezent.

Astfel, Sarkozy a anunţat că este dispus să lărgească categoria angajaţilor care se vor putea pensiona în continuare la 60 de ani, pentru a-i include pe cei care au început să lucreze înainte de 18 ani, respectiv cei care muncesc în condiţii grele.

Liderii sindicali vor decide miercuri seara asupra planurilor de escaladare a campaniei de proteste, având în vedere inclusiv prin demonstraţii masive la sfârşitul săptămânii următoare.

Pensionarea la 60 de ani, cu doi ani mai devreme de noua limită, va costa 350 de milioane de euro anual numai în cazul celor care au lucrat dinainte de 18 ani.

Preşedintele nu a renunţat, însă, la prelungirea vârstei de pensionare la 62 de ani şi ridicarea de la 65 de ani la 67 de ani a pragului de vârstă la care o persoană poate obţine pensie completă, indiferent de stagiul de cotizare.

Prevederile legate de vârstă sunt cele mai importante din reforma susţinută de Sarkozy şi vizează eliminarea unui deficit de 42,3 miliarde de euro în 2018.

Planul de reformare a sistemului de pensii a intrat miercuri în a doua zi de dezbatere în Adunarea Naţională a Franţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici