Sarkozy propune reorganizarea sistemului financiar global

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, le-a cerut miercuri partenerilor din Uniunea Europeană să susţină propunerea organizării unui summit internaţional, înainte de sfârşitul anului, pentru "restructurarea" sistemului financiar mondial.

30 afișări
Imaginea articolului Sarkozy propune reorganizarea sistemului financiar global

Sarkozy propune reorganizarea sistemului financiar global (Imagine: Mediafax/AFP)

"Propun ca după Consiliul European să transmitem împreună acest mesaj", a declarat Sarkozy în deschiderea reuniunii europene.

"În acest spirit propun un summit internaţional înainte de sfârşitul anului, de preferat la New York, unde a început totul. Îmi doresc ca pe acest subiect, noi, europenii, să fim uniţi. Acest summit este un punct de plecare pentru stabilirea obiectivelor şi valorilor acestei mari reforme", a spus el.

Preşedintele în exerciţiu al UE a propus luna trecută, cu ocazia reuniunii Adunării Generale ONU, ideea unei întâlniri a liderilor G8 până la sfârşitul anului, la care eventual să participe şi reprezentanţii puterilor emergente.

Nicolas Sarkozy, care deja a primit sprijinul Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Japoniei şi Canadei, va reitera această propunere sâmbătă, alături de preşedintele CE, José Manuel Barroso, cu ocazia întrevederii cu preşedintele SUA, George W. Bush, la Camp David.

"Pentru prima dată în istoria financiară, planuri elaborate de UE au inspirat măsuri luate în întreaga lume, inclusiv în SUA. Această criză nu îşi are originea în Europa, dar europenii propun de mult timp reformarea sistemului financiar. Această criză este prea mult. Trebuie să restructurăm sistemul, la nivel global. Toate instituţiile financiare trebuie să respecte reglementările şi să fie supravegheate; reglementările trebuie revizuite şi eficientizate. Această reformă nu trebuie să se limiteze la Europa", a subliniat Sarkozy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici