Şase poliţişti răniţi şi 54 de manifestanţi arestaţi în timpul balului extremei drepte de la Viena

Şase poliţişti au fost răniţi uşor şi 54 de manifestanţi au fost arestaţi pentru violenţe în timpul balului anual al extremei drepte austriece, vineri seara, la Viena, potrivit unui bilanţ final anunţat sâmbătă de agenţia APA.

135 afișări
Imaginea articolului Şase poliţişti răniţi şi 54 de manifestanţi arestaţi în timpul balului extremei drepte de la Viena

Şase poliţişti răniţi şi 54 de manifestanţi arestaţi în timpul balului extremei drepte de la Viena (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Defilările care denunţau balul în centrul oraşului, la care au participat între 5.000 şi 9.000 de persoane potrivit surselor, au fost în mare parte paşnice.

"Balul absolvenţilor universităţii" (Akademikerball), vechiul bal a corporaţiilor studenţeşti, este organizat la palatul Hofburg, unul dintre cele mai celebre monumente din Viena, de partidul de extremă dreapta FPÖ. Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen, a generat o polemică în Franţa atunci când şi-a făcut apariţia la acest bal în 2012.

După o ediţie 2014 marcată de confruntări între forţele de ordine şi millitanţii de extremă stânga, poliţia a interzis mai multe dintre cele 15 manifestaţii prevăzute iniţial.

Câteva tentative de a înălţa baricade au fost abandonate, iar poliţiştii răniţi vineri seara prezintă doar câteva tăieturi sau contuzii.

Opozanţii, încadraţi de un important dispozitiv de securitate, au defilat în calm la apelul asociaţiei "Împreună împotriva dreptei".

Partidul Verzilor austrieci a organizat o reuniune în oraş pentru "a trimite un semnal puternic" împotriva "fascismului", la care erau aşteptaţi şi supravieţuitori ai Holocaustului.

"Corporaţiile, extremiştii şi negaţioniştii afară din Hofburg", se putea citi pe pancarte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici