Şase ţări NATO plănuiesc să dezvolte un "zid de drone" pentru apărarea graniţelor cu Rusia

Şase ţări NATO plănuiesc să dezvolte un "zid de drone" pentru a ajuta la apărarea graniţelor lor cu Rusia, după o serie de provocări, de la migraţia forţată la încercări de modificare a frontierelor.

2814 afișări
Imaginea articolului Şase ţări NATO plănuiesc să dezvolte un "zid de drone" pentru apărarea graniţelor cu Rusia

Şase ţări NATO plănuiesc să dezvolte un "zid de drone" pentru apărarea graniţelor cu Rusia

Miniştrii din Finlanda, Norvegia, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania au declarat la sfârşitul săptămânii că au discutat despre crearea unui sistem coordonat de drone de-a lungul graniţelor lor cu Rusia pentru a preveni contrabanda şi alte provocări, precum şi pentru a ajuta la apărare, informează Financial Times.

"Acesta este un lucru complet nou - un zid de drone care se întinde din Norvegia până în Polonia - şi scopul este de a folosi dronele şi alte tehnologii pentru a ne proteja frontierele ... împotriva provocărilor din partea ţărilor neprietenoase şi pentru a preveni contrabanda", a declarat ministrul lituanian de Interne,Agnė Bilotaitė.

Toate cele şase ţări s-au confruntat cu aşa-numitele atacuri hibride - măsuri non-militare care tind să aibă un element de negare - din partea Rusiei în ultimii ani, inclusiv cu solicitanţi de azil fără documente din Africa şi Orientul Mijlociu care au fost trimişi peste graniţele lor.

Mari Rantanen, ministrul de interne al Finlandei, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că planul zidului de drone se va "îmbunătăţi în timp" şi ar putea ajuta la apărarea graniţei de 1.340 km a ţării nordice cu Rusia.

Nu au fost oferite detalii despre momentul şi modul în care ar funcţiona zidul de drone. Bilotaitė a declarat că fiecare ţară trebuie să îşi facă "temele" şi a sugerat că ar putea fi folosite şi fonduri UE.

Multe ţări NATO consideră că Rusia ar putea testa graniţa NATO în următorii ani, în timp ce serviciile de informaţii occidentale au descoperit o serie de operaţiuni de sabotaj pe teritoriul lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici