Scandal în Franţa. Anchetă după ce Le Monde a relatat că grupul petrolier francez TotalEnergies a fost implicat în furnizarea de combustibil pentru avioanele armatei ruse

Ministrul francez al transporturilor a cerut joi o anchetă pentru a stabili dacă grupul petrolier francez TotalEnergies a fost implicat în furnizarea de combustibil pentru avioane către armata rusă prin intermediul unei societăţi mixte locale.

10673 afișări
Imaginea articolului Scandal în Franţa. Anchetă după ce Le Monde a relatat că grupul petrolier francez TotalEnergies a fost implicat în furnizarea de combustibil pentru avioanele armatei ruse

Scandal în Franţa. Anchetă după ce Le Monde a relatat că grupul petrolier francez TotalEnergies a fost implicat în furnizarea de combustibil pentru avioanele armatei ruse

Cotidianul Le Monde a relatat miercuri că TotalEnergies a fost implicată în furnizarea de combustibil pentru avioane care ar fi putut fi folosit de Rusia în Ucraina, prin intermediul participaţiei firmei franceze într-un joint-venture cu compania rusă Novatek (NVTK.MM).

"Este un subiect extrem de grav, aşa că trebuie să existe o anchetă pentru a se stabili dacă, în mod voluntar sau involuntar, a existat o ocolire fie a sancţiunilor", a declarat ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune, la televiziunea France 2.

TotalEnergies, care, spre deosebire de marii rivali occidentali, şi-a păstrat activele din Rusia în ciuda criticilor, a declarat că nu a operat infrastructuri care ar fi aprovizionat armata rusă şi că nu avea cunoştinţă despre o eventuală producţie de combustibil pentru avioane de către partenerii săi de afaceri, relatează Reuters.

Beaune, care a declarat că nu are suficiente informaţii pentru a lua atitudine în această chestiune, a fost primul oficial guvernamental francez care a comentat acuzaţiile care ar putea submina eforturile preşedintelui Emmanuel Macron de a aduce pacea în Ucraina.

Le Monde a relatat că combustibilul pentru avioane livrat la două baze ale forţelor aeriene ruseşti care au fost probabil implicate în efectuarea de lovituri aeriene în Ucraina a fost produs dintr-un material furnizat de Terneftegaz, în care Totalenergies deţine 49%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici