Scandal major în Grecia. Liderii din Biserică îl ameninţă pe premierul Mitsotakis şi pe parlamentarii cu excomunicarea după ce Grecia a devenit prima ţară creştin-ortodoxă care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex

Indignarea Bisericii Ortodoxe Greceşti faţă de decizia "demonică" a guvernului de a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex s-a intensificat, prelaţii cerând să se ia măsuri punitive împotriva parlamentarilor care au susţinut această lege istorică, relatează The Guardian.

769 afișări
Imaginea articolului Scandal major în Grecia. Liderii din Biserică îl ameninţă pe premierul Mitsotakis şi pe parlamentarii cu excomunicarea după ce Grecia a devenit prima ţară creştin-ortodoxă care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex

Scandal major în Grecia. Liderii din Biserică îl ameninţă pe premierul Mitsotakis şi pe parlamentarii cu excomunicarea după ce Grecia a devenit prima ţară creştin-ortodoxă care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex

Clericii au cerut ca "legislatorii imorali" să fie excluşi din biserică, iar autorităţile ecleziastice din Corfu au anunţat că doi parlamentari locali vor avea interdicţie de a participa la orice ritual religios.
 
Acuzându-i pe deputaţi că au comis "cea mai profundă eroare spirituală şi morală" prin susţinerea proiectului de lege la 15 februarie, episcopia insulei i-a îndemnat pe parlamentari să se pocăiască.
 
Grecia a devenit prima naţiune creştin-ortodoxă din lume care a adoptat o legislaţie care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, atunci când 175 de parlamentari din tot spectrul politic au votat în favoarea reformei luna trecută.
 
Susţinută de premierul de centru-dreapta, Kyriakos Mitsotakis, legea a extins recunoaşterea drepturilor părinteşti şi pentru cuplurile de homosexuali, deşi nu le-a permis acestora să aibă copii prin surogat.
 
Însă Mitsotakis s-a confruntat cu critici dure din partea Bisericii Ortodoxe. Liderul spiritual al Greciei, arhiepiscopul Ieronymos, considerat un moderat într-o ierarhie bisericească care a descris proiectul de lege ca fiind "răul pur", a sugerat ca votul să fie supus unui referendum popular într-o naţiune în care egalitatea în materie de căsătorie este susţinută doar de o majoritate restrânsă în sondaje şi la care se opun în mod deschis parlamentarii din partidul de guvernământ Noua Democraţie.
 
O scrisoare deschisă adresată episcopului Ambrosios a cerut ca Mitsotakis şi parlamentarii care au susţinut legislaţia să fie excomunicaţi, spunând: "Biserica noastră ortodoxă este sub asediu... Ar trebui să se declanşeze o revoluţie împotriva tuturor celor care diluează legea lui Dumnezeu. Protagonistul acestei crime morale, premierul Greciei şi cei 175 de deputaţi din parlamentul grec, ar trebui excomunicaţi".
 
Semnalând că se află pe o traiectorie de coliziune cu guvernul, organul de conducere al bisericii, Sfântul Sinod, a anunţat că slujba din 24 martie, care marchează Duminica Ortodoxiei - una dintre cele mai sfinte zile din calendarul ortodox răsăritean - nu va avea loc, aşa cum este tradiţia, în catedrala din capitală, ci într-o biserică mai mică, la care preşedinta Katerina Sakellaropoulou nu a fost invitată.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici