SCANDALUL DE SPIONAJ SUA-Germania: O delegaţie a serviciilor secrete germane va merge în SUA

Oficiali de rang înalt ai serviciilor secrete germane se vor deplasa în Statele Unite, săptămâna viitoare, în urma dezvăluirilor referitoare la interceptarea comunicaţiilor cancelarului Angela Merkel.

769 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL DE SPIONAJ SUA-Germania: O delegaţie a serviciilor secrete germane va merge în SUA

SCANDALUL DE SPIONAJ SUA-Germania: O delegaţie a serviciilor secrete germane va merge în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trimiterea acestei delegaţii a fost decisă joi, în urma întrevederii pe care ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a avut-o cu ambasadorul SUA la Berlin, convocat după ce presa a relatat că Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a intercepat telefonul mobil al Angelei Merkel.

"Reprezentanţi de rang înalt se vor deplasa în Statele Unite pentru a accelera discuţiile cu Casa Albă şi NSA pe tema acuzaţiilor făcute recent", a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului german, Georg Streiter.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificări "totale şi sincere" în legătură cu presupusele activităţi americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin. Casa Albă a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Jay Carney, a declarat că nu va comenta "acuzaţiile specifice care au fost făcute".

Miercuri, Carney afirmase că "Statele Unite nu monitorizează şi nu vor monitoriza comunicaţiile cancelarului german", o formulare care nu exclude astfel de activităţi în trecut. Carney a menţinut joi această formulare. "Nu am nimic în plus de spus. Vom analiza modul în care colectăm datele prin serviciile de informaţii pentru a ajunge la un echilibru între preocupările în materie de securitate ale cetăţenilor americani şi ale aliaţilor şi preocupările privind protejarea vieţii private", a explicat oficialul american.

Miercuri, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel că serviciile de informaţii americane nu au interceptat telefonul cancelarului german, după ce Berlinul a cerut clarificări în legătură cu această posibilitate. Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici