Scandalul de SPIONAJ SUA - Germania: Statele Unite ar fi scos de sub ascultare convorbirile lui Merkel în urma unui raport intern

NSA a oprit interceptarea convorbirilor cancelarului german Angela Merkel şi a altor oficiali după ce Casa Albă a aflat acest lucru dintr-un raport intern, scrie luni Wall Street Journal.

952 afișări
Imaginea articolului Scandalul de SPIONAJ SUA - Germania: Statele Unite ar fi scos de sub ascultare convorbirile lui Merkel în urma unui raport intern

SUA ar fi scos de sub ascultare convorbirile cancelarului german în urma unui raport intern - presă

Preşedintele Barack Obama a luat cunoştinţă de această supraveghere electronică desfăşurată de Agenţia de Securitate Naţională americană din acest raport pe care l-a comandat la jumătatea anului, continuă cotidianul, care citează oficiali americani.

Potrivit acestui raport, NSA a ascultat conversaţiile telefonice a circa 35 de şefi de stat sau lideri mondiali. Casa Albă a pus capăt programului de interceptare a mai multor şefi de stat şi oficiali, între care Merkel, potrivit WSJ.

Duminică, NSA a dezminţit ferm dezvăluirile din presa germană potrivit cărora preşedintele Obama ştia din 2010 că Merkel este interceptată.

Bild am Sonntag, ediţia duminicală a cotidianului Bild, citează surse din cadrul serviciilor secrete americane potrivit cărora şeful NSA, Keith Alexander, l-a informat pe Barack Obama în legătură cu o operaţiune de interceptare a comunicaţiilor lui Merkel în 2010, fiind posibil ca operaţiunea în sine să fi început în 2002.

Într-un comunicat al AFP, NSA a dezminţit aceste informaţii.

"Generalul Alexander nu a discutat cu preşedintele Obama în 2010 despre o presupusă operaţiune a serviciilor de informaţii care ar fi implicat-o pe cancelarul Merkel şi nu au discutat niciodată despre vreo operaţiune care să o implice. Informaţiile din presă care susţin contrariul nu sunt adevărate" a declarat Vanee Vine, o purtătoare de cuvânt a agenţiei de informaţii.

Ediţia de duminică a Frankfurter Allgemeine a declarat, la rândul său, fără a cita surse, că Obama a asigurat-o pe Merkel la telefon că nu este la curent cu interceptarea convorbirilor sale.

Potrivit Der Spiegel, preşedintele american i-ar fi spus că dacă ar fi ştiut i-ar fi pus capăt imediat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici