Scenariu de coşmar pentru UE. Viktor Orban ar putea ajunge accidental la cărma Uniunii. Charles Micheln singurul ce îl poate opri

Preşedintele Consiliului European va rămâne în funcţie, pe fondul temerilor că Viktor Orban ar putea ajunge la cârma Uniunii. Decizia lui Charles Michel vine înaintea reuniunii UE în care se aşteaptă ca premierul Ungariei să blocheze pachetul de sprijin pentru Ucraina.

2135 afișări
Imaginea articolului Scenariu de coşmar pentru UE. Viktor Orban ar putea ajunge accidental la cărma Uniunii. Charles Micheln singurul ce îl poate opri

Scenariu de coşmar pentru UE. Viktor Orban ar putea ajunge accidental la cărma Uniunii. Charles Micheln singurul ce îl poate opri

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a renunţat la planurile de a renunţa mai devreme la funcţie, pe fondul temerilor că ar fi putut duce la obţinerea rolului de către premierul Ungariei, Viktor Orban.

Decizia sa vine cu şase zile înainte de o reuniune crucială a liderilor UE, la care se aşteaptă ca Orban să blocheze din nou un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Liderii UE iau în considerare posibilitatea de a declanşa un mecanism care ar priva Ungaria de drepturile de vot.

În urmă cu trei săptămâni, Michel a anunţat că va candida pentru a deveni europarlamentar în Belgia, unde a fost prim-ministru. Într-o declaraţie postată vineri pe Facebook, el a spus că s-a răzgândit după ce a fost supus unei "atenţii mediatice intense" şi unor "reacţii extreme" din afara instituţiei europene.

Decizia sa a provocat speculaţii potrivit cărora Orbán ar putea deveni accidental preşedinte din iulie, dacă statele membre nu vor reuşi să găsească un succesor suficient de repede.

Ungaria urmează să preia preşedinţia rotativă a Consiliului pentru şase luni. În conformitate cu normele UE, în absenţa unui preşedinte permanent al Consiliului, această funcţie - care presupune prezidarea reuniunilor Consiliului şi, împreună cu parlamentul, este esenţială pentru formarea noii comisii - revine statului membru care deţine preşedinţia rotativă.

Astfel, Orbán - care a fost acuzat în repetate rânduri de politici anti-europene şi anti-Ucraina ar conduce de fapt consiliul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici