Scepticism şi bucurie la nivel mondial faţă de victoria lui Donald Trump

Guverne din Asia până în Europa au reacţionat cu scepticism la anunţul privind victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, în timp ce populiştii au catalogat rezultatul ca fiind un triumf al oamenilor faţă de un sistem politic care a eşuat, scrie Reuters.

4195 afișări
Imaginea articolului Scepticism şi bucurie la nivel mondial faţă de victoria lui Donald Trump

Scepticism şi bucurie la nivel mondial faţă de victoria lui Donald Trump (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, a descris rezultatul ca fiind "un şoc imens" şi s-a întrebat dacă nu cumva acest lucru înseamnă sfârşitul "Pax Americana", stare de pace relativă supravegheată de Washington, care a stat la baza relaţiilor internaţionale de la Al Doilea Război Mondial.

Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a promis că va lucra cu Trump, dar a spus că personalitatea sa "ridică întrebări" şi a recunoscut că nu este sigur ce ar însemna o preşedinţie Trump pentru provocări majore de politică externă, de la schimbarea climatică şi acordul nuclear al Occidentului cu Iranul până la războiul din Siria.

"Se pare că acesta va fi anul pentru dublul dezastru din Vest", a a scris pe Twitter fostul minstru de Externe al Suediei, Carl Bildt, facând referire şi la votul din iunie al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană.

"Să vă puneţi centurile de siguranţă", a spus el.

Între timp, populiştii de dreapta din Australia până în Franţa au salutat rezultatul, numindu-l o lovitură pentru sistemul politic.

"Lumea lor se detramă. A noastră se construieşte", a scrie pe Twitter Florian Philippot, o personalitate de rang înal din cadrul partidului francez de extremă-dreapta Frontul Naţional. Jean-Marie Le Pen, fondatorul formaţiunii, a spus: "Astăzi Statele Unite, mâine Franţa!"

"Victoria lui Donald Trump este un semn că cetăţenii din Occident vor o schimbare clară în politică", a spus Beatrix von Storch, şeful adjunct al partidului german antiimigraţie Alternativă pentru Germania (AfD).

"Conştientizăm acum că nu avem nici cea mai mică idee despre ce va face acest preşedinte american dacă vocea furiei ajunge în funcţie şi dacă vocea furiei devine cel mai puternic om din lume", a spus Norbert Roettgen, un aliat conservator al Angelei Merkel şi directorul comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul german. "La nivel geopolitic, suntem într-o situaţie foarte nesigură", a mai spus acesta.

"NATO se va afla sub presiunea dezintegrării, ruşii vor cauza probleme, 20 de milioane de oameni îşi vor pierde asigurarea de sănătate, politicile privind schimbările climatice vor fi inversate (...) Vreţi să continui?", a declarat istoricul Simon Schama pentru BBC.

"Bineînţeles, nu este (n.r. vorba de un lider ca) Hitler. Sunt multe feluri de fascism. Nu am spus că este nazist, deşi neonaziştii sărbătoresc", a mai spus acesta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici