Schimbare de putere într-un stat din fosta URSS. Kurbanguly Berdymukhamedov părăseşte funcţia de preşedinte în favoarea fiului său

Serdar Berdymukhamedov, fiul preşedintelui turkmen demisionar Kurbanguly Berdymukhamedov, a câştigat alegerile anticipate cu 73% din voturi şi îi va succeda tatălui său, a anunţat marţi Comisia Electorală Centrală a naţiunii din Asia Centrală.

8780 afișări
Imaginea articolului Schimbare de putere într-un stat din fosta URSS. Kurbanguly Berdymukhamedov părăseşte funcţia de preşedinte în favoarea fiului său

Schimbare de putere într-un stat din fosta URSS. Kurbanguly Berdymukhamedov părăseşte funcţia de preşedinte în favoarea fiului său

Victoria lui Serdar Berdymukhamedov, în vârstă de 40 de ani, era aşteptată după ce tatăl său l-a ridicat la poziţia nr. 2 în ţară, în calitate de viceprim-ministru, indicând în mod clar că el era succesorul desemnat.

Nu există grupuri puternice de opoziţie politică în această naţiune deşertică bogată în gaze naturale, cu şase milioane de locuitori, care se învecinează cu Iranul şi Afganistanul în Sud şi cu Uzbekistan şi Kazahstan la Nord.

Alţi opt candidaţi au participat la alegeri, unii dintre ei fiind în mare parte funcţionari publici necunoscuţi de nivel scăzut. Conform constituţiei turkmene, preşedintele este ales pentru un mandat de şapte ani.

Serdar Berdymukhamedov este denumit în mod obişnuit de presa locală "fiul naţiunii", în timp ce tatăl său, în vârstă de 64 de ani - care intenţionează să rămână în funcţia de preşedinte al camerei superioare - este cunoscut sub numele de Arkadag, sau Protector.

Relaţia Turkmenistan - Rusia

S-a înregistrat o schimbare în relaţia celor două ţări începând cu 2016, posibil determinată de preocupările Kremlinului cu privire la situaţia de securitate din nordul Afganistanului şi de capacitatea Tadjikistanului şi a Turkmenistanului de a împiedica o astfel de ameninţare să se extindă în ţările din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Apropierea ruso-turkmenă nu este neapărat rezultatul unei dorinţe reciproce de îmbunătăţire a relaţiilor, ci este iniţiată aproape în întregime de o abordare de tip "şef-subaltern" emanată de la Moscova. Turkmenistanul pur şi simplu nu este în măsură să reziste în acest moment. Politica oficială de neutralitate a Ashgabat, ce a fost folosită după căderea URSS, nu mai este un scut.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici