Schimbările climatice au triplat decesele în valul de căldură din iunie în Europa
Potrivit oamenilor de știință, căldura extremă a ucis 2.300 de persoane între 23 iunie și 2 iulie, dintre care 1.500 de decese au fost cauzate direct de schimbările climatice, notează The Guardian.
Milano a fost cel mai grav afectat oraș, cu 317 din 499 de decese atribuite schimbărilor climatice, urmat de Paris și Barcelona. Londra a înregistrat 273 de decese cauzate de caniculă, dintre care 171 au fost puse pe seama influenței umane asupra climei.
„Acest studiu demonstrează de ce valurile de căldură sunt cunoscute drept ucigași tăcuți”, a declarat Malcolm Mistry, epidemiolog la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
„Deși au fost raportate doar câteva decese în Spania, Franța și Italia, se estimează că mii de oameni au murit din cauza temperaturilor extrem de ridicate”.
Persoanele în vârstă au fost cele mai vulnerabile, 88% din decesele cauzate de schimbările climatice fiind înregistrate la persoane peste 65 de ani. Potrivit cercetătorilor, căldura extremă este o amenințare subestimată, deoarece majoritatea victimelor au murit în case și spitale, în afara atenției publice.
„Valurile de căldură nu lasă urme de distrugere, precum incendiile sau furtunile. Impactul lor este în mare parte invizibil, dar devastator”, a explicat Ben Clarke de la Imperial College London.
„O schimbare de doar 2 sau 3 grade Celsius poate însemna diferența între viață și moarte pentru mii de oameni”.
Analiza grupului World Weather Attribution a folosit modele epidemiologice pentru a compara mortalitatea din perioada 23 iunie – 2 iulie cu cea dintr-o lume ipotetică în care oamenii nu ar fi încălzit planeta. Ei au descoperit că schimbările climatice au determinat creșterea temperaturilor cu până la 4°C în unele orașe.
Numărul morților a fost mai mare decât în alte dezastre meteorologice recente, cum ar fi inundațiile din Spania din 2024 care au ucis 224 de persoane. Studii anterioare estimează că aproximativ 44.000 de persoane mor anual din cauza căldurii în Europa.
Serviciul Copernicus al UE a declarat că iunie a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată global.