„Scopul este distrugerea Ucrainei”. Kievul atenţionează Occidentul asupra obiectivului lui Putin

Fostul ministru ucrainean al apărării i-a avertizat pe occidentali că negocierile cu Moscova nu vor aduce pacea şi că Vladimir Putin este în continuare hotărât să distrugă complet Ucraina şi să "asimileze" cetăţenii acesteia în Federaţia Rusă.

1352 afișări
Imaginea articolului „Scopul este distrugerea Ucrainei”. Kievul atenţionează Occidentul asupra obiectivului lui Putin

„Scopul este distrugerea Ucrainei”. Kievul atenţionează Occidentul asupra obiectivului lui Putin

Într-un articol pentru The Guardian, Oleksii Reznikov a susţinut că orice "înţelegere" cu Kremlinul nu va pune capăt conflictului. "Rusia cere recunoaşterea teritoriilor ocupate ale Ucrainei în schimbul încheierii războiului", scrie el.

”Totuşi, este evident că este vorba despre un singur scop - să câştige timp, să se regrupeze şi să "rezolve în sfârşit problema ucraineană" folosind noi resurse. Rusia nu recunoaşte existenţa Ucrainei şi a poporului ucrainean. Scopul său este distrugerea statalităţii ucrainene şi asimilarea ucrainenilor."

Reznikov - care a fost demis duminică, 3 septembrie, de preşedintele Volodimir Zelenski - a comparat apelurile adresate Ucrainei de a face concesii teritoriale cu cererile internaţionale din 1938 prin care Cehoslovacia să cedeze regiunea Sudetă Germaniei naziste. Transferul a avut loc, la cererea Marii Britanii şi a Franţei.

"Ştim din istorie că acest lucru nu l-a oprit pe Hitler. În curând, cel de-al Treilea Reich a deţinut controlul total asupra a ceea ce a mai rămas din Cehoslovacia, inclusiv asupra arsenalului său militar. Acţiunile lui Putin urmează un tipar asemănător", a precizat el.

Reznikov a demisionat luni. Plecarea sa vine în urma scandalurilor legate de achiziţiile efectuate la Ministerul Apărării.  Surse diplomatice susţin că acesta  ar putea deveni ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie.

Declaraţiile fostului ministru au fost făcute în contextul în care contraofensiva Ucrainei avansează lent. În ciuda unor reuşite recente, trupele sale nu au putut încă să elibereze o mare parte din sudul Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care a vizitat miercuri Kievul, promiţând un nou ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari, a purtat discuţii cu Zelenski şi a lăudat succesul Ucrainei pe câmpul de luptă. S-au înregistrat "progrese reale în ultimele săptămâni", a declarat Blinken.

Cu toate acestea, unii aliaţi occidentali au sugerat că Ucraina va trebui să facă un compromis. În luna august, un consilier de rang înalt al NATO, Stian Jenssen, a stârnit furia Kievului când a susţinut că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriu Rusiei, în schimbul păcii şi al aderării la NATO. Jenssen, şeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a cerut ulterior scuze.

În plus, Reznikov spune că Putin, dacă nu va fi controlat, nu se va rezuma doar  la Ucraina. "Dacă lăsăm Rusia să obţină resursele Ucrainei, nu vom face decât să sporim ambiţiile Kremlinului şi vom ajunge la un nou mare război în Europa de Est, care va implica inevitabil NATO - cu toate riscurile care decurg de aici", a menţionat el.

”Reţeta victoriei" a Ucrainei este clară, spune Reznikov. Aceasta include restabilirea graniţelor Ucrainei din 1991, retragerea trupelor ruseşti, despăgubiri şi "pedepsirea criminalilor de război". El vrea integrarea Ucrainei în pacte de securitate şi să fie aduse "modificări ale dreptului internaţional" pentru a preveni "agresiuni similare" în viitor.

Înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2024 şi a posibilei reveniri la Casa Albă a lui Donald Trump, Reznikov le cere miniştrilor apărării din ţările aliate să continue sprijinul militar acordat Ucrainei. "Îndemn la unitate, curaj şi acţiune. Aceasta este singura cale prin care putem salva această lume de la catastrofa celui de-al treilea război mondial."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici