Sculptura sub formă de pantof din oraşul natal al lui Saddam Hussein a fost dărâmată

Sculptura în formă de pantof inaugurată recent la Tikrit, pentru a aduce un omagiu jurnalistului irakian care a aruncat cu pantofii spre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost demolată la ordinul autorităţilor, a anunţat sâmbătă un oficial.

35 afișări
Imaginea articolului Sculptura sub formă de pantof din oraşul natal al lui Saddam Hussein a fost dărâmată

Sculptura sub formă de pantof din oraşul natal al lui Saddam Hussein a fost dărâmată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am dărâmat sculptura (în formă de) pantof, deoarece am primit ordinul guvernatorului provinciei Salaheddin", a declarat Shaha al-Juburi, director al Fundaţiei pentru copilărie, unde a fost inaugurată opera joi.

Opera artistului Laith al-Ameri măsoară trei metri înălţime şi 2,5 metri lăţime şi reprezintă un pantof în care a fost plantat un copac.

Aceasta a fost instalată la Tikrit, oraşul natal al fostului dictator Saddam Hussein, în grădina Fundaţiei pentru copilărie, o organizaţie irakiană care se ocupă de copiii ai căror părinţi au murit în violenţele ce devastează ţara de la invadarea acesteia de către americani, în martie 2003.

La 14 decembrie, jurnalistul Muntazer al-Zaidi s-a ridicat brusc în picioare, în plină conferinţă de presă a preşedintelui american şi a premierului irakian Nuri al-Maliki, a strigat "este sărutul de adio, câine ce eşti", apoi a aruncat cu cei doi pantofi ai săi în Bush, care s-a ferit.

Procesul jurnalistului, aflat în continuare în detenţie, a fost prevăzut iniţial pentru 31 decembrie, în faţa Curtea Penală Centrală din Irak, competent în cazuri de terorism, dar a fost amânat sine die în ultimul moment.

Citeşte şi:

Procesul jurnalistului care a aruncat cu pantofii înspre Bush a fost amânat

Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici