Scurgere radioactivă pe aeroportul Indira Gandhi de la New Delhi

Material radioactiv s-a scurs vineri dintr-un transport medical, pe Aeroportul Internaţional Indira Gandhi de la New Delhi, au anunţat oficiali guvernamentali şi aeroportuari, adăugând că incidentul a fost controlat şi nu există vreun risc pentru pasageri.

108 afișări
Imaginea articolului Scurgere radioactivă pe aeroportul Indira Gandhi de la New Delhi

Scurgere radioactivă pe aeroportul Indira Gandhi de la New Delhi (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Scurgerea a fost descoperită în complexul de manipulare a bagajelor, într-un lot de iodură de sodiu 131 - un lichid radioactiv folosit în medicina nucleară - care s-a aflat la bordul unui avion de pasageri al companiei Turkish Airlines, relatează Reuters în pagina electronică.

"Această zonă este departe de terminalele pentru pasageri şi nu există absolut niciun risc de expunere a vreunui pasager", a anunţat într-un comunicat Delhi International Airport Ltd, operatorul aeroportului.

"Zona respectivă a fost izolată, iar potrivit unei evaluări preliminare materialul prezintă un nivel scăzut de radioactivitate", adaugă aceeaşi sursă.

Iodura de sodiu 131 este folosită în tratarea hipertiroidismului şi cancerului tiroidian. Ea emite radiaţii şi este necesar să fie manipulată cu atenţie pentru evitarea unei expuneri accidentale a personalului medical şi pacienţilor.

Accesul în zonă a fost restricţionat de către o echipă de reacţie în caz de urgenţă din care fac parte reprezentanţi ai Forţei indiene de răspuns în caz de dezastre naturale şi ai autorităţilor de reglementare în domeniul atomic.

"Este o scurgere localizată", a declarat telefonic pentru Reuters R. Bhattacharya, vicepreşedintele Consiliului de reglementare a energiei atomice.

Ministrul de Interne Rajnath Singh, care susţinea o conferinţă de presă atunci când a apărut ştirea, a anunţat că la faţa locului au fost trimişi imediat experţi în domeniul atomic.

"Suntem ţinuţi la curent cu situaţia de pe aeroport", le-a spus el jurnaliştilor. "Scurgerea este controlată şi verificăm toate posibilităţile", a adăugat el.

Turkish Airlines nu a comentat imediat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici