Se intensifică protestele în China. Oamenii au cerut demisia preşedintelui Xi Jinping

Protestele faţă de restricţiile COVID par să se fi intensificat în China, iar sute de oameni au cerut demisia preşedintelui Xi Jinping, potrivit BBC.

4995 afișări
Imaginea articolului Se intensifică protestele în China. Oamenii au cerut demisia preşedintelui Xi Jinping

FOTO Twitter

Mişcările de protest au izbucnit în urma unui incendiu care a ucis 10 persoane într-un bloc din oraşul Urumqi. Protestatarii susţin că restricţiile COVID au provocat tragedia deoarece oamenii nu au putut ieşi la timp din clădire. Autorităţile au negat acuzaţiile, dar în mod surprinzător au prezentat scuze publice şi au promis pedepsirea celor vinovaţi.

În oraşul Shanghai, videoclipuri postate pe reţelele de socializare de jurnalişti străini arată mii de oameni care ies în stradă pentru a-şi aminti de victime şi pentru a protesta faţă de restricţiile COVID. Unii oameni au fost văzuţi aprinzând lumânări şi depunând flori pentru victimele incendiului de la Urumqi.

Sute de persoane au fost auzite cerând demisia preşedintelui Xi Jinping şi a Partidului Comunist.

Astfel de revendicări sunt rare în China, unde orice critică la adresa guvernului şi a preşedintelui poate duce la sancţiuni dure.

Au fost şi protestatari care au strigat injurii la adresa poliţiştilor mobilizaţi în număr mare pe străzi.

Un protestatar a declarat pentru agenţia de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliţie, în timp ce alţi doi au fost stropiti cu spray cu piper.

Deşi situaţia era calmă duminică dimineaţă, în zonă au rămas numeroşi poliţişti şi agenţi fără uniformă.

În alte părţi, în mai multe universităţi chineze, au apărut fotografii şi videoclipuri cu studenţi care protestau sâmbătă seara. Cea mai mare adunare a părut să fie la Universitatea de Comunicaţii din Nanjing.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici