Secetă. 20 de milioane de persoane din oraşul Mexico rămân fără apă 8 ore pe zi

Administraţia oraşului Mexico a luat o decizie drastică. Nu a plouat de 6 luni, iar primele precipitaţii sunt aşteptate în mai 2024. Estimările arată că 20 de milioane de persoane din metropolă rămân fără apă, 8 ore pe zi.

305 afișări
Imaginea articolului Secetă. 20 de milioane de persoane din oraşul Mexico rămân fără apă 8 ore pe zi

Secetă. 20 de milioane de persoane din oraşul Mexico rămân fără apă 8 ore pe zi

Nu a plouat timp de şase luni, iar rezervele de apă se epuizează, astfel că oraşul Mexico va avea aprovizionarea cu apă întreruptă. Autorităţile nu au precizat când şi cum va avea loc întreruperea.

Până acum, guvernul central a aplicat o întrerupere de 4 ore pe zi în distribuţia din întreaga ţară. Dar seceta continuă a obligat ministerele de resort să intervină cu noi măsuri mai puternice.

Se estimează că peste 20 de milioane de persoane vor rămâne fără apă timp de cel puţin opt ore pe zi, ceea ce duce la risc de îmbolnăviri şi infecţii.

Din cauza lipsei ploilor, reţeaua de rezervoare care deserveşte populaţia a atins un minim sezonier: cu 44% mai mic decât ar trebui să fie în această perioadă. Previziunile nu sunt încurajatoare: primele ploi sunt aşteptate în mai 2024. Acestea sunt cele care vor umple rezervoarele şi vor asigura aprovizionarea metropolei.

Douăsprezece districte, aminteşte agenţia Ap, majoritatea în partea de vest a Ciudad de Mexico, vor avea o presiune mai mică în conducte.

Mexicul este poate ţara cu cea mai multă apă din regiune. 96% din populaţie se bucură de apă, iar, cel puţin pe hârtie, ţara se îndrepta spre o acoperire completă cu apă potabilă. Concret, însă, nu plouă, fântânile seacă, cartierele bogate continuă să fie alimentate, iar cele mai sărace suferă zilnic întreruperi de multe ore.

În 2000, primăria din Milpa Alta avea apă şase zile pe săptămână. Douăzeci şi trei de ani mai târziu, doar trei. Cu excepţia Benito Juárez, cea mai bogată municipalitate din oraş, nu există niciun loc în care locuitorii capitalei să primească apă zilnic.

Cauzele sunt multiple. Lipsa de investiţii publice, contracte insuficiente cu persoane private, planificare deficitară, la care se adaugă acum seceta prelungită. De vină este El Niño, fenomenul meteorologic care afectează puternic clima întregii coaste a Pacificului. Apare o dată la 7-10 ani şi a apărut din nou în acest 2023. Provoacă secete îndelungate în unele zone şi rupere de nori în altele.

Anul acesta, Mexicul a înregistrat cu 25% mai puţine precipitaţii decât media ultimelor trei decenii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici