Secetă extremă: Într-un sat din Indonezia se sapă în albia unui râu secat

Au trecut patru luni lungi şi fierbinţi de când în satul lui Sunardi nu a mai plouat, în condiţiile în care seceta indusă de El Nino afectează Indonezia, aşa că fermierul cultivator de tutun face singurul lucru pe care îl poate face pentru a obţine apă: sapă în albia uscată a unui râu, scrie Reuters.

1193 afișări
Imaginea articolului Secetă extremă: Într-un sat din Indonezia se sapă în albia unui râu secat

Secetă extremă: Într-un sat din Indonezia se sapă în albia unui râu secat

Într-o oră sau două, apa - sărată şi noroioasă - va umple gaura proaspăt săpată. Sunardi şi zeci de alţi locuitori din satul Karanganyar din provincia Java Centrală iau apoi apa acasă pentru a o bea, pentru a se spăla şi pentru a-şi iriga culturile care mor încet.

„Seceta din acest sat se face simţită din aprilie, iar până acum nu a plouat. Puţurile din această zonă au secat, aşa că locuitorii nu mai pot lua apă decât din albia râului”, a declarat pentru Reuters Sunardi.

„Plantele de aici, cum ar fi porumbul, s-au ofilit toate. Tutunul poate trăi, dar nu creşte în mod optim, aşa că trebuie să continuăm să îl udăm şi pe acesta cu apa din albia râului”.

Sătenii şi Sunardi au săpat în albia râului încă din iunie, când apa din fântâni s-a terminat.

Agenţia meteorologică indoneziană (BMKG) a declarat că fenomenul meteorologic El Niño, care aduce vreme caldă şi uscată prelungită, afectează mai mult de două treimi din această ţară, inclusiv toată Java, zonele nordice din Kalimantan şi toate zonele de coastă din Sumatra, cu excepţia celor de coastă.

Populaţia din aceste zone depăşeşte 70% din populaţia totală a Indoneziei, de peste 200 de milioane de persoane, a declarat Ardhasena Sopaheluwakan, şef adjunct al departamentului de climatologie din cadrul BMKG.

Oamenii de ştiinţă spun că El Niño a provocat valuri de căldură record în oraşe de la Beijing la Roma, crescând riscul de incendii de pădure şi afectând culturi precum grâul, uleiul de palmier şi orezul.

Agricultura reprezintă aproape 14% din PIB-ul Indoneziei, iar o treime din forţa de muncă lucrează în agricultură, arată datele guvernamentale.

Tris Adi Sukoco, un oficial de la BMKG din Java Centrală, a declarat că, având în vedere că ratele de precipitaţii din regiune au scăzut drastic, sătenii precum Sunardi ar trebui să îşi modifice culturile. Fermierul a spus, însă, că este prea târziu.

„Chiar dacă râul de aici este complet uscat, va trebui să găsim apă oriunde ar fi”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici