Secretarul de stat american: Preşedintele mi-a transmis foarte clar să reclădesc relaţia cu Rusia

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat marţi că preşedintele Donald Trump i-a transmis să lucreze la reclădirea relaţiilor bilaterale cu Rusia, fără a fi influenţat de ancheta internă privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, informează site-ul Reuters.

2193 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat american: Preşedintele mi-a transmis foarte clar să reclădesc relaţia cu Rusia

Secretarul de stat american: Preşedintele mi-a transmis foarte clar să reclădesc relaţia cu Rusia

Tillerson a efectuat o vizită oficială în Australia şi Noua Zeelandă, reiterând angajamentul SUA faţă de regiunea Asia-Pacific, după ce mai mulţi lideri şi-au exprimat neîncrederea faţă de Administraţia Trump, care s-a retras din câteva acordurile internaţionale de la preluarea mandatului.

Întrebat dacă este îngrijorat că situaţia politică din SUA ar putea să ducă la înlăturarea preşedintelui Donald Trump, Rex Tillerson a spus că nu poate să comenteze, întrucât nu cunoaşte în mod direct situaţia.

"Preşedintele mi-a transmis în mod clar: nu permite ca lucrurile întâmplate în domeniul politic să îţi împiedice munca pe care trebuie să o faci privind această relaţie bilaterală. A fost destul de clar că putem progresa în această privinţă. Nu sunt implicat în niciuna dintre celelalte probleme", a spus Tillerson, după o întrevedere cu premierul neozeelandez Bill English.

Pe 20 martie, FBI a deschis o anchetă în cazul presupuselor legături între echipa de campanie a lui Donald Trump, devenit preşedinte al SUA, şi oficiali ruşi. Donald Trump, preşedintele SUA, l-a demis pe James Comey, directorul FBI, deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală.

Secretarul de stat american a subliniat că regiunea Asia-Pacific rămâne "extrem de importantă" pentru Statele Unite, atât în privinţa securităţii naţionale, cât şi a intereselor economice. SUA s-au retras recent din parteneriatul comercial Trans-Pacific şi din acordul climatic de la Paris.

"Credem că angajamentul la nivel global rămâne important şi vom căuta modalităţi de a rămâne implicaţi. Există multe variante prin care putem face acest lucru, prin intermediul comisiei interguvernamentale a ONU privind schimbările climatice, precum şi în cadrul forumurilor economice şi comerciale, în care vom fi foarte activi", a spus Rex Tillerson.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici