Aderarea la NATO a fost impusă Muntenegrului, parte a unui proiect geopolitic, afirmă Serghei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că aderarea Muntenegrului la NATO este doar un proiect geopolitic impus regimului de la Podgorica, în schimbul unor abordări rusofobe, informează site-ul agenţiei Tass.

583 afișări
Imaginea articolului Aderarea la NATO a fost impusă Muntenegrului, parte a unui proiect geopolitic, afirmă Serghei Lavrov

Aderarea la NATO a fost impusă Muntenegrului, parte a unui proiect geopolitic, afirmă Serghei Lavrov

"În afara loialităţii Muntenegrului faţă de politicile împotriva Rusiei, statutul de membru NATO a fost impus acestei ţări. Această tendinţă ne întoarce la politica liniilor de demarcaţie", a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe consideră că autorităţile muntenegrene au adoptat o atitudine ostilă faţă de Rusia, fără a avea vreo justificare.

"Este vorba doar despre un proiect geopolitic, care nu contribuie cu nimic la îmbunătăţirea securităţii NATO. În schimb, vor fi costuri suplimentare pentru statele membre ale alianţei, întrucât vor trebui să încorporeze teritoriul Muntenegrului în termeni tehnici şi militari. Nici securitatea Muntenegrului nu va fi îmbunătăţită, întrucât nimeni nu a ameninţat şi nu poate ameninţa această ţară", a mai declarat Lavrov.

Preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Duma de Stat a Rusiei, Victor Ozerov, a anunţat că Moscova va revizui programele de cooperare cu Muntenegru, întrucât statul balcanic pune în pericol securitatea naţională a Rusiei după aderarea la NATO.

"Analiza va arăta dacă aceste programe de cooperare vor fi anulate sau reconsiderate. În orice caz, toate acordurile cu Muntenegru vor fi revizuite. Politica naţională de securitate a Rusiei, aprobată de către preşedinte, consideră NATO drept una dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale, iar acordurile cu Muntenegru vor fi analizate din această perspectivă", a spus Ozerov.

Luni, Muntenegru a devenit oficial cel de-al 29-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice. Premierul muntenegrean Dusko Markovic a fost prezent la Washington pentru o ceremonie dedicată aderării.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici