Secretarul General al ONU cere tuturor ţărilor să declare stare de urgenţă climatică

  • Secretarul General al ONU a cerut tuturor ţărilor să declare urgenţă climatică.
  • António Guterres a vorbit la un summit virtual, în cadrul celei de-a cincea aniversări a acordului climatic de la Paris.
  • Peste 70 de lideri mondiali urmează să vorbească la reuniunea organizată de Marea Britanie, ONU şi Franţa.
  • António Guterres a afirmat că urgenţa climatică se va încheia numai atunci când se va atinge neutralitatea carbonului.
7088 afișări
Imaginea articolului Secretarul General al ONU cere tuturor ţărilor să declare stare de urgenţă climatică

Avertismentul ONU: Lumea trebuie să declare urgenţă climatică

António Guterres, Secretarul General al ONU, a criticat ţările bogate pentru că au cheltuit cu 50% mai mulţi bani din recuperarea pandemiei COVID-19 pe combustibili fosili şi au neglijat energia cu emisii scăzute de carbon.

Potrivit declaraţiilor sale, 38 de ţări au declarat deja o urgenţă climatică şi a cerut liderilor din întreaga lume să facă acelaşi lucru.

În ceea ce priveşte cheltuielile de recuperare după COVID-19, António Guterres a afirmat că aceştia sunt bani împrumutaţi de la generaţiile viitoare. „Nu putem folosi aceste resurse pentru a bloca politici care împovărează generaţiile viitoare cu un munte de datorii pentru o planetă distrusă", a spus el.

Marea Britanie a anunţat încetarea sprijinului pentru proiectele de combustibili fosili din străinătate şi a depus un nou plan climatic la ONU. „Schimbările climatice sunt una dintre marile provocări globale ale epocii noastre şi costă deja vieţi şi mijloace de trai în întreaga lume, acţiunile noastre ca lideri trebuie să fie conduse nu de timiditate sau prudenţă, ci de ambiţii la o scară cu adevărat măreaţă", a spus Boris Johnson.

UE va prezenta, de asemenea, un nou obiectiv pentru 2030 de reducere a emisiilor cu 55%, convenit după negocierile de săptămâna aceasta, potrivit BBC.

China şi India vor participa, de asemenea, deşi amploarea noilor lor angajamente nu este clară.

O serie de mari emitenţi, inclusiv Australia, Arabia Saudită, Rusia şi Mexic, nu participă la această reuniune, deoarece acţiunile lor climatice nu au fost considerate suficient de ambiţioase. Nici Rusia, Africa de Sud şi Arabia Saudită nu vor fi implicate.

De asemenea, Regatul Unit a anunţat că nici premierul australian Scott Morrison nu va participa.

„Pentru această sâmbătă, aceştia se concentrează pe reducerea emisiilor, iar acest lucru este unul bun, deoarece acel progres înregistrat în economia reală trebuie reflectat şi stimulat în continuare prin aceste angajamente suplimentare”, a declarat fosta şefă ONU pentru climat, Christiana Figueres.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici