Secretarul general al ONU: Rezoluţiile privind programele nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord trebuie să fie pe deplin implementate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi că rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind programele nucleare şi cu rachete balistice ale Coreei de Nord trebuie puse în aplicare pe deplin de către Phenian şi de celelalte ţări, relatează Reuters.

549 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al ONU: Rezoluţiile privind programele nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord trebuie să fie pe deplin implementate

Secretarul general al ONU: Rezoluţiile privind programele nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord trebuie să fie pe deplin implementate

Guterres s-a întâlnit la Tokyo cu premierul japonez Shinzo Abe, la o zi după ce secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a anunţat că Washingtonul este pregătit să poarte discuţii directe cu regimul din Coreea de Nord, fără condiţii prealabile.

"Este foarte clar că rezoluţiile Consiliului de Securitate trebuie să fie implementate pe deplin în primul rând de Coreea de Nord, dar şi toate celelalte ţări al căror rol este esenţial pentru a obţine rezultatul pe care îl urmărim cu toţii, adică denuclearizarea Peninsulei Coreene. Fac apel la angajament diplomatic care permite ca denuclearizarea să aibă loc într-un mod paşnic. Cel mai rău lucru care ar putea să se întâmple ar fi ca noi toţi să ne aruncăm orbeşte într-un război care ar putea avea circumstanţe foarte dramatice", a spus Guterres.

Japonia a insistat că acum este momentul pentru menţinerea presiunii maxime asupra Phenianului, nu pentru începerea unor negocieri cu nord-coreenii cu privire la programele lor nucleare şi cu rachete balistice.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, americanul Jeffrey Feltman, cel care a vizitat Phenianul săptămâna trecută, a declarat că oficialii nord-coreeni nu au oferit niciun fel de angajament pentru discuţii, dar au lăsat "uşa deschisă" în această privinţă.

Coreea de Nord este vizată de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare şi cu rachete balistice. În mod tipic, China şi Rusia au agreat sancţiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acţiune sau a unei arme nucleare.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a adoptat în unanimitate două rezoluţii de sancţionare a Coreei de Nord, după cele două teste din luna iulie cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear efectuat în luna septembrie. Au fost impuse interdicţii privind exporturile şi călătoriile şi au fost blocate activele mai multor oficiali nord-coreeni.

La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informaţii sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici