Secretarul NATO: "Nu avem planuri să trimitem trupe în Ucraina. NATO e solidară cu Ucraina"

  • Stoltenberg: "Pacea de pe continent a fost distrusă. Avem un război care credeam că ţine de trecut."
  • Stoltenberg: "Atacul neprovocat al Rusiei pune mii de vieţi în pericol"
  • Stoltenberg: "Este o ameninţare pentru securitatea europeană"
1192 afișări
Imaginea articolului Secretarul NATO: "Nu avem planuri să trimitem trupe în Ucraina. NATO e solidară cu Ucraina"

Secretarul NATO: "Nu avem planuri să trimitem trupe în Ucraina. NATO e solidară cu Ucraina"

Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a ţinut un discurs privind atacarea Ucrainei de către Rusia şi a condamnat regimul putinist pentru încălcarea integrităţii teritoriale ucrainene. 

"Ceea ce avertizam de luni întregi, s-a întâmplat. Pacea de pe continent a fost compromisă. Avem un război care credeam că ţine de trecut.

Atacul neprovocat al Rusiei pune mii de vieţi în pericol. Sunt atacuri din mai multe direcţii, care au ţinte strategice. Este o invazie plănuită pe termen lung. În ciuda dezminţirilor, intenţiilor Kremlinului sunt clare.

Este o ameninţare pentru securitatea europeană. Susţinem în totalitate suveranitatea Ucrainei. Rusia se foloseşte de forţă pentru a rescrie istoria.

Nu trebuie să existe calcule greşite. Un atac asupra unuia, trebuie să fie considerat un atac asupra tuturor.

Am decis luarea primelor măsuri defensive. În răspuns la atacurile Rusiei trebuie să apărăm colectivul NATO pe  pământ, pe apă şi în aer. Avem peste 100 de avioane supersonice în alertă care protejează spaţiul aerian. Articolul 5 pentru apărare este de neclintit. Vom face tot posibil pentru a opri agresiunea.

Rusia are în faţă consecinţe serioase. Regulile ne-au ţinut în siguranţă decenii şi ne-au ajutat să ne păstrăm valorile. Trebuie să răspundem. Cu o unitate şi mai puternică, America de Nord şi NATO. Suntem 30 de naţiuni unite. Libertitatea va izbândi mereu asupra opresiunii.

NATO e solidară cu Ucraina iar Rusia plăteşte scump pentru invazia necugetată. Este vorba de sancţiuni economice. Asta ca să demonstrăm că ne ţinem de cuvânt.

Vreau să recunoaştem eforturile oamenilor în uniformă din Ucraina care stă în faţa invaziei.

NATO este cea mai puternică alianţă din istorie. Vom proteja şi apăra toţi alianţi împotriva oricărui atac. Şi de asta ne-am mărit prezenţa în est ca să transmitem un mesaj că un atac asupra unuia înseamnă un atac asupra tuturor. Nu ca să escaladăm conflictul, ci ca să-l prevenim.

Această invazie nu e o surpriză, avertizăm de luni întregi. Ceea ce s-a întâmplat de dimineaţă este ceva ce agenţiile avertizau de mult timp. Am încercat să prevenim. Ceea ce s-a întâmplat arată că Rusia, în ciuda avertismentelor, a decis să invadeze Ucraina. Din ce am tot avertizat, am luat şi măsuri prudente pentru a pregăti acest scenariu. În ultimele săptămâni am mărit prezenţa militară. Vom continua să continuăm prezenţa. Iar astazi am activat planul defensiv al NATO ceea ce ne permite să trimitem forţe militare. Suntem pregătiţi, însă ceea ce facem este defensiv, vrem să ne protejăm împotriva atacurilor. Încercăm să discutăm cu Rusia de luni întregi.

Rusia nu a luat în serios avertismentele, şi-a mărit prezenţa militară. Rusia a închis uşa unui final diplomatic şi este regretabil.

Ameninţarea lui Putin şi acţiunile Rusiei sunt motivul pentru care spuneam că trăim o nouă eră pentru securitatea noastră. Ce înseamnă asta pentru relaţiile viitoare cu Rusia? Cum ne păstrăm valorile? Este o acţiune care va avea un efect pe termen lung. Nu avem toate răspunsurile astăzi, însă va exista o nouă realitate, o nouă Europă după acţiunile de astăzi. 

Trebuie să fim uniţi în faţa atacului şi exact asta facem. Nu este o zi în care să tragem concluzii.

Ceea ce am discutat azi-dimineaţă a fost necesitatea activării planului defensiv, să mutăm trupele mai rapid unde este nevoie.

Vom avea un summit virtual al NATO mâine.

Am crescut prezenţa militară la graniţa NATO tocmai pentru a preveni un atac asupra unei ţări din alianţă. Este cea mai bună metodă pentru a preveni un atac.

Ţările aliate vor decide individual cum vor ajuta." 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici