Şefa ONU pentru drepturile omului îndeamnă China să revizuiască politicile de oprimare asupra uigurilor

Şefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cărei vizită rară în China a fost criticată de grupurile de apărare a drepturilor omului şi de ţările occidentale, a declarat că a îndemnat Beijingul să îşi revizuiască politicile de combatere a terorismului pentru a se asigura că acestea respectă standardele internaţionale privind drepturile omului.

209 afișări
Imaginea articolului Şefa ONU pentru drepturile omului îndeamnă China să revizuiască politicile de oprimare asupra uigurilor

Cu toate acestea, Bachelet a reiterat că această călătorie de şase zile, care s-a încheiat sâmbătă şi a inclus o vizită în regiunea vestică Xinjiang, nu a fost o investigaţie asupra politicilor Chinei în domeniul drepturilor omului, ci o oportunitate de a dialoga cu guvernul, notează Reuters.

Bachelet şi-a început călătoria în China, prima a unui Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului din ultimii 17 ani, luni, în oraşul Guangzhou din sudul ţării, înainte de a se îndrepta spre Xinjiang.

Biroul său a declarat anul trecut că uigurii din Xinjiang au fost reţinuţi ilegal, maltrataţi şi forţaţi să muncească.

"Am ridicat întrebări şi îngrijorări cu privire la aplicarea măsurilor de combatere a terorismului şi de deradicalizare în cadrul unei aplicaţii extinse, în special în ceea ce priveşte impactul asupra drepturilor uigurilor şi ale altor minorităţi predominant musulmane", a declarat ea în timpul unei conferinţe de presă online de sâmbătă.

China neagă toate acuzaţiile de abuzuri în Xinjiang.

Grupurile pentru drepturile omului şi ţările occidentale se tem că China va folosi călătoria ei ca pe o aprobare a situaţiei sale în materie de drepturi. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat marţi că a fost "o greşeală să se accepte o vizită în aceste circumstanţe".

China a negat iniţial existenţa unor tabere de detenţie în Xinjiang, dar în 2018 a declarat că a înfiinţat "centre de formare profesională" necesare pentru a reduce ceea ce a spus că este terorismul, separatismul şi radicalismul religios în regiune.

Bachelet a declarat că a ridicat în faţa guvernului chinez problema lipsei de supraveghere judiciară independentă a funcţionării centrelor şi a acuzaţiilor privind utilizarea forţei, a relelor tratamente şi a restricţiilor severe privind practica religioasă.

În timpul conferinţei de presă, Bachelet a descris, de asemenea, ca fiind "profund îngrijorătoare" detenţia în Hong Kong a activiştilor, avocaţilor şi jurnaliştilor.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici