Şeful AIEA cere susţinere financiară pentru misiunea de verificare a instalaţiilor nucleare iraniene

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) a cerut susţinerea financiară a ţărilor care sunt membre ale organizaţiei, pentru îndeplinirea misiunii de verificare a instalaţiilor nucleare iraniene, stabilită în urma acordului istoric de la Geneva.

48 afișări
Imaginea articolului Şeful AIEA cere susţinere financiară pentru misiunea de verificare a instalaţiilor nucleare iraniene

Şeful AIEA cere susţinere financiară pentru misiunea de verificare a instalaţiilor nucleare iraniene

Agenţia ONU va avea nevoie de un buget suplimentar de 5,5 milioane de euro pentru următoarele şase luni, durata acordului interimar încheiat la 25 noiembrie anul trecut între Iran şi marile puteri, a declarat Yukiya Amano, într-un discurs ţinut la reuniunea extraordinară a Consiliului guvernatorilor, care a avut loc la Viena.

"Va fi necesară dublarea personalului alocat pentru verificarea instalaţiilor nucleare din Iran. Va trebui să creştem semnificativ frecvenţa activităţilor de verificare pe care le desfăşurăm în prezent. Inspectorii noştri vor trebui să aibă acces în mai multe locuri", a afirmat el în faţa delegaţilor din cele 35 de ţări membre ale Consiliului guvernatorilor.

Până în prezent, AIEA a funcţionat cu două echipe formate din doi inspectori, care erau înlocuiţi la o anumită perioadă.

Mai multe ţări membre "s-au angajat să ofere resursele necesare, dar fără a le limita la şase luni", deoarece acordul prevede, de asemenea, posibilitatea unei prelungiri, a declarat ambasadorul SUA la AIEA, Joseph Macmanus.

"Statele Unite vor oferi o contribuţie susbstanţială", a adăugat el, fără a preciza la cât se ridică suma.

Acordul de le Geneva, care a intrat în vigoare începând din 20 ianuarie, prevede îngheţarea de către Iran a unei părţi a activităţilor nuclare timp de şase luni, inclusiv îmbogăţirea uraniului la 20%, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor care sufocau economia ţării.

Acesta este prima etapă spre negocierea unui acord pe termen lung al cărui obiectiv este încheierea disputei ce durează de zece ani între Teheran şi comunitatea internaţională pe tema programului nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici