Şeful AIEA este aşteptat la Kiev după ce Putin a confiscat centrala nucleară Zaporojie

Şeful organismului de supraveghere nucleară al Naţiunilor Unite urmează să sosească joi la Kiev pentru a discuta despre crearea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare Zaporojie, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat instalaţia ca fiind un bun federal, scrie CNN.

519 afișări
Imaginea articolului Şeful AIEA este aşteptat la Kiev după ce Putin a confiscat centrala nucleară Zaporojie

FOTO Rafael Grossi/Twitter

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, va purta "discuţii în vederea convenirii şi punerii în aplicare a unei zone de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare în jurul centralei ZNPP (Zaporojie Nuclear Power Plant) cât mai curând posibil", potrivit unui comunicat de presă al AIEA. Grossi va vizita, de asemenea, Rusia, adaugă acesta.

"Nevoia unei zone de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare (NSSPZ) în jurul centralei nucleare #Zaporizhzhya este acum mai urgentă ca niciodată", a scris Grossi, miercuri, pe Twitter.

Călătoria lui Grossi la Kiev are loc pe fondul unei confruntări aprinse cu privire la statutul centralei, după ce Putin a semnat miercuri un decret care plasează centrala nucleară Zaporojie sub controlul statului rus.

Chiar în momentul în care Putin semna decretul, operatorul nuclear de stat ucrainean, Energoatom, a declarat că preşedintele său va prelua atribuţiile de director general al centralei - ceea ce a determinat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să intervină.

Centrala din sud-estul Ucrainei este cea mai mare din Europa şi este deţinută de forţele ruseşti de mai bine de şapte luni, dar este operată de personal ucrainean.

Anexarea de către Kremlin a Zaporojiei şi a altor trei regiuni ucrainene a fost condamnată pe scară largă de comunitatea internaţională.

Moscova nu deţine controlul deplin asupra teritoriului pe care pretinde că l-a anexat, deţinând puţin sub trei sferturi din Zaporojie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici