Şeful AIEA s-a întâlnit cu o delegaţie a ruşilor la Istanbul pentru discuţii despre centrala nucleară Zaporojie

Şeful AIEA s-a întâlnit miercuri cu o delegaţie a ruşilor pentru a discuta despre protecţia centralei nucleare Zaporojie. Întâlnirea a avut loc la Istanbul, în Turcia, potrivit Reuters.

262 afișări
Imaginea articolului Şeful AIEA s-a întâlnit cu o delegaţie a ruşilor la Istanbul pentru discuţii despre centrala nucleară Zaporojie

Şeful AIEA s-a întâlnit cu o delegaţie a ruşilor la Istanbul pentru discuţii despre centrala nucleară Zaporojie

Şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegaţie a Rusiei pentru a discuta despre siguranţa la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat AIEA

Zona în care se află centrala Zaporojie, pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după invazia sa din 24 februarie, a fost zguduită de bombardamente în weekend. În urma incidentului, au apărut noi apeluri din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de a se crea o zonă de protecţie în jurul centralei pentru a preveni un dezastru nuclear.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din ultimele luni. Atacurile au avariat clădiri şi au scos din funcţiune liniile electrice care alimentează centrala şi care sunt esenţiale pentru răcirea combustibilului celor şase reactoare.

„Directorul general al AIEA s-a întâlnit astăzi la Istanbul cu o delegaţie rusă condusă de directorul general al Rosatom, Alexey Likhachev, pentru consultări cu privire la aspectele operaţionale legate de securitatea la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina şi la stabilirea urgentă a unei zone de protecţie a securităţii şi siguranţei nucleare", a transmis AIEA pe Twitter.

Grossi avertizează de luni de zile cu privire la riscul unui accident potenţial catastrofal din cauza bombardamentelor.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei şi a fost nevoită să funcţioneze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.

Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit îngrijorare cu privire la producerea unui accident grav, la doar 500 de kilometri de locul în care s-a produs dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici