Şeful Bisericii Catolice din Scoţia a recunoscut actele nepotrivite de care a fost acuzat: "Conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate"

Cardinalul Keith O'Brien, liderul Bisericii Catolice Scoţiene, care a demisionat săptămâna trecută şi s-a retras din conclavul ce îl va alege pe viitorul Papă, suspectat fiind de comportament indecent, a recunoscut că se face vinovat de purtare neadecvată din punct de vedere sexual.

586 afișări
Imaginea articolului Şeful Bisericii Catolice din Scoţia a recunoscut actele nepotrivite de care a fost acuzat: "Conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate"

Şeful Bisericii Catolice din Scoţia a recunoscut actele nepotrivite de care a fost acuzat: "Conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate"

"Doresc să profit de această ocazie pentru a recunoaşte că au fost ocazii în care conduita mea sexuală a căzut sub standardele aşteptate de la mine ca preot, arhiepiscop şi cardinal", a declarat Keith O'Brien, în vârstă de 74 de ani., duminică, potrivit ediţiei electronice a New York Times.

Cardinalul este cea mai înalt poziţionată figură din istoria recentă a bisericii care a recunoscut un asemenea lucru.

Afirmaţia a uimit numeroşi membri ai Bisericii Scoţiene şi nu numai. Potrivit unora dintre aceştia, declaraţia cardinalului ridică posibilitatea ca aceste activităţi sexuale nedefinite pe care le-a recunoscut să nu se rezume la faptele cunoscute, dintre care cea mai timpurie datează din 1980. Hirotonisit în 1965, a devenit arhiepiscop în 1985, dar nu a fost numit cardinal decât în 2003.

Pe 25 februarie, Biserica Catolică din Scoţia a anunţat, printr-un comunicat, demisia cardinalului Keith O'Brien: "Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a acceptat la 18 februarie demisia eminenţei sale cardinalul O'Brien de la conducerea arhidiocezei Saint Andrews şi Edinburgh (Scoţia)".

Keith O'Brien anunţase în noiembrie că intenţionează să demisioneze în martie 2013, cu ocazia împlinirii a 75 de ani. Dar "Sfântul Părinte a decis că demisia mea va intra în vigoare astăzi, 25 februarie 2013", a declarat cardinalul într-un comunicat.

Cardinalul O'Brien, în vârstă de 74 de ani, este acuzat de trei preoţi şi un fost preot de comportament indecent, potrivit cotidianului britanic The Observer. El contestă aceste acuzaţii care au fost transmise Romei cu o săptămână înainte de anunţul de retragere al Papei Benedict al XVI-lea, la 11 februarie.

"Nu voi participa la conclav în persoană", a adăugat Keith O'Brien. "Nu vreau ca presa să se focalizeze pe mine la Roma, ci mai degrabă pe Papa Benedict al XVI-lea şi pe succesorul lui", a continuat el.

Ziarul britanic The Observer relata anterior că cei patru reclamanţi din dioceza St Andrews şi Edimbourg, în Scoţia, l-au informat pe nunţiul apostolic în Marea Britanie, arhiepiscopul Antonio Mennini, că O'Brien a comis "acte nepotrivite" în urmă cu 33 de ani.

Unul dintre preoţi s-a plâns că a fost victima unor "atenţii nedorite" din partea cardinalului, într-o seară, pe fundalul consumului de alcool. Altul pretinde că O'Brien profita de rugăciuni nocturne pentru a avea "contacte nepotrivite".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici