Şeful diplomaţiei UE propune relansarea Acordului cu Iranul, avertizând asupra unei "crize nucleare periculoase"

Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a anunţat marţi, într-un editorial publicat în Financial Times, că propune un plan de relansare a Acordului nuclear cu Iranul, inclusiv prin reintegrarea SUA în tratat, avertizând că există riscul unei "crize nucleare periculoase".

867 afișări
Imaginea articolului Şeful diplomaţiei UE propune relansarea Acordului cu Iranul, avertizând asupra unei "crize nucleare periculoase"

"În urmă cu şapte ani, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU, împreună cu Germania, Iranul şi Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, definitivau un acord diplomatic foarte important. Planul Comun Complet de Acţiune (JCPA) a fost rezultatul anilor de diplomaţie intensă pe tema programului nuclear iranian şi a obţinut susţinerea unanimă a Consiliului de Securitate ONU. A asigurat limite stricte asupra activităţilor nucleare iraniene şi cel mai amplu regim de monitorizare şi inspecţii implementat vreodată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). În schimb, a deschis perspectivele beneficiilor economice, prin anularea sancţiunilor Statelor Unite, Uniunii Europene şi Naţiunilor Unite asupra Iranului", afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times.

Oficialul UE notează că implementarea deplină a Acordului a fost afectată "sever" de hotărârea preşedintelui Donald Trump din 2018 de a retrage Statele Unite din Tratat pentru a aplica "unilateral" presiuni maxime asupra Iranului. "La rândul său, Iranul a intensificat activităţile nucleare la niveluri alarmante. În mod regretabil, a limitat şi monitorizarea AIEA şi nu mai cooperează deplin cu Agenţia în cadrul obligaţiilor de securitate. Campania de presiuni maxime a eşuat. Între timp, în pofida celor mai bune eforturi ale participanţilor rămaşi în Tratat, poporul iranian este privat de avantajele totale ale anulării sancţiunilor", precizează oficialul UE.

"Am propus acum un text care abordează, în detaliu, procesul de anulare a sancţiunilor şi paşii necesari la nivel de acţiuni în domeniul nuclear pentru relansarea Acordului. Acest text reprezintă cel mai bun acord posibil pe care eu, în rolul de a facilita negocierile, îl consider fezabil. Nu este un acord perfect, dar abordează toate elementele esenţiale şi include compromisuri obţinute cu greu de toate părţile. Trebuie luate decizii acum pentru a face ca această oportunitate unică să aibă succes şi pentru a aduce potenţialul major al unui acord aplicat în totalitate. Nu văd posibilă vreo variantă alternativă concretă. (...) Acordul propus reflectă determinarea tuturor participanţilor la Tratat de a asigura sustenabilitatea, inclusiv prin angajamentele preşedintelui Joe Biden şi ale Statelor Unite", a subliniat Josep Borrell Fontelles.

"Dacă acest acord va fi respins, riscăm o criză nucleară periculoasă şi perspectivele amplificării izolării Iranului şi poporului iranian. Este responsabilitatea noastră comună să acceptăm acest acord", a insistat Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici