Şeful Executivului din Hong Kong redeschide calea dialogului cu studenţii

Şeful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a redeschis joi calea dialogului cu studenţii, în urma ciocnirilor violente de miercuri.

96 afișări
Imaginea articolului Şeful Executivului din Hong Kong redeschide calea dialogului cu studenţii

Şeful Executivului din Hong Kong redeschide calea dialogului cu studenţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cursul ultimelor zile, inclusiv în această dimineaţă prin intermediul unor părţi terţe, le-am transmis studenţilor că ne-ar plăcea să începem un dialog privind sufragiul universal cât mai repede posibil, dacă se poate chiar de săptămâna viitoare", a declarat Leung Cheun-ying în faţa presei.

"C.Y.", cum este supranumit în fosta colonie britanică, a refuzat să comenteze acuzaţiile de brutalitate care vizează poliţia, după publicarea unei înregistrări video care arăta poliţişti în timp ce loveau violent un manifestant prodemocraţie. "Nu trebuie să politizăm acest incident", a subliniat şeful Executivului.

Ciocniri violente cu poliţia au izbucnit în primele ore ale zilei de miercuri, în momentul în care aceasta a început să demonteze noua baricadă înălţată de protestatari pe o stradă din apropierea clădirilor oficiale. Cel puţin 45 de persoane au fost arestate.

Autorităţile au anunţat deschiderea unei anchete "imparţiale" după acest caz, petrecut în timpul confruntărilor violente dintre poliţişti şi manifestanţii care ridicaseră noi baricade la Admiralty, cartier din apropierea sediului puterii, pe care îl ocupă din 28 septembrie.

Aceste blocaje au perturbat în ultimele săptămâni activitatea din Hong Kong şi viaţa cotidiană a peste şapte milioane de locuitori din acest teritoriu semiautonom, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa Chinei în 1997.

Manifestanţii cer demisia şefului Executivului local, considerat o marionetă a Beijingului.

Ei cer de asemenea să îşi poată alege liber viitorul şef al Guvernului în 2017, în timp ce Partidul Comunist Chinez (PCC) intenţionează să desemneze candidaţii la alegeri.

Leung a reafirmat că Beijingul nu va reveni asupra deciziei de a menţine controlul asupra candidaturilor la acest scrutin.

Leung Chun-ying declarase deja duminică pentru televiziune că manifestanţii nu au "aproape nicio şansă" să schimbe poziţia Beijingului cu privire la introducerea sufragiului universal deplin în scrutinul din 2017 pentru alegerea viitorului şef al Executivului fostei colonii britanice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici