Şeful Pentagonului a început un turneu regional în ţările din Golf, dominat de Siria şi Iran

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a sosit marţi la Jeddah, în Arabia Saudită, prima etapă dintr-un turneu regional care va fi dominat de evoluţiile din Iran şi Sira.

151 afișări
Imaginea articolului Şeful Pentagonului a început un turneu regional în ţările din Golf, dominat de Siria şi Iran

Chuck Hagel (Imagine: Bogdan Stamatin / Mediafax Foto)

Chuck Hagel are marţi întâlniri cu oficiali saudiţi, iar miercuri va participa la o reuniune cu miniştrii Apărării din ţările Consiliului de Cooperare al statelor arabe din Golf (CCG).

Temele divergente persistă între Washington şi monarhiile sunite din Golf (Arabia Saudită, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar, Oman), în special în ceea ce priveşte Iranul, Siria, dar şi Egiptul.

Ţările membre CCG se arată îngrijorate în legătură cu efectele acordului interimar semnat în noiembrie între Iran, puternicul rival şiit, şi marile puteri, care vizează îngheţarea programului nuclear iranian, în schimbul relaxării sancţiunilor impuse Teheranului.

La această reuniune, Chuck Hagel intenţionează să susţină consolidarea cooperării multilaterale a CCG, în special în vederea unei mai bune coordonări "în privinţa apărării antieriene şi antirachetă, a securităţii maritime şi a securităţii cibernetice".

Şeful Pentagonului se va deplasa ulterior într-o scurtă vizită în Iordania, pentru discuţii referitoare la situaţia din Siria. Oficialul american "va evidenţia angajamentul SUA faţă de apărarea Iordaniei", unde sunt mobilizaţi peste 1.000 de militari americani.

Turneul lui Chuck Hagel se va încheia în Israel, unde şeful Pentagonului va avea întâlniri cu preşedintele Shimon Peres, cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu omologul său israelian, Moshe Yaalon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici