Şeful poliţiei norvegiene a demisionat în urma unui raport privind atacurile comise de Breivik

Şeful poliţiei norvegiene a demisionat joi, în urma publicării unui raport foarte critic asupra eforturilor poliţiei privind atacurile comise anul trecut de către Anders Behring Breivik.

658 afișări
Imaginea articolului Şeful poliţiei norvegiene a demisionat în urma unui raport privind atacurile comise de Breivik

Şeful poliţiei norvegiene a demisionat în urma unui raport privind atacurile comise de Breivik (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţată de ministrul Justiţiei Grete Faremo în cadrul unei dezbateri televizate, demisia lui Oeystein Maeland, cu efect imediat, are loc la trei zile după ce o Comisie independentă de anchetă a apreciat că Breivik ar fi putut să fie arestat mai devreme de 22 iulie 2011, lucru care ar fi salvat multe vieţi.

În acea zi, extremistul de dreapta a ucis mai întâi opt persoane detonând o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, iar ulterior a ucis alte 69 de persoane deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti. pe insula Utoya.

Creată de către Guvern pentru a învăţa de pe urma acestui masacru, Comisia a relevat numeroase nereguli din partea poliţiei, între care semnalarea extrem de târzie a ucigaşului şi a vehiculului său, probleme de comunicare, proceduri prost respectate, mijloace neadaptate şi altele.

Ulterior, presa a criticat dur conducerea poliţiei pentru că a încercat să îşi protejeze angajaţii şi pentru că nu a dezvăluit totul în rapoartele cu privire la greşelile comise de poliţişti în ziua dramei.

Oeystein Maeland şi-a motivat demisia prin lipsa de încredere pe care susţine că o resimte din partea Guvernului.

"Încrederea ministrului Justiţiei este desigur decisivă pentru ca eu să rămân la postul meu", a declarat el, citat de agenţia NTB.

"Dacă ministrul şi alţi oficiali politici nu clarifică această problemă fără echivoc, îmi devine imposibil să îmi continui munca", a adăugat el.

Oeystein Maeland preluase această funcţie cu doar câteva zile înainte de atacurile de la 22 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici