Şeful programului nuclear din Iran spune că ţara dispune de mijloace pentru a produce bomba atomică, dar nu doreşte asta

Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are intenţia de a face acest lucru, a declarat luni Mohammad Eslami, şeful organizaţiei pentru energie atomică a ţării, potrivit agenţiei semioficiale de presă Fars.

365 afișări
Imaginea articolului Şeful programului nuclear din Iran spune că ţara dispune de mijloace pentru a produce bomba atomică, dar nu doreşte asta

FOTO BNN/Twitter

Eslami, scrie Reuters, a reiterat comentariile făcute de Kamal Kharrazi, un consilier de rang înalt al liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, în luna iulie.

Iranul îmbogăţeşte deja uraniu până la o puritate fisionabilă de până la 60%, cu mult peste plafonul de 3,67% stabilit în cadrul acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, acord în prezent nerespectat. Uraniul îmbogăţit la 90% poate fi folosit la o bombă nucleară.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a renunţat la pactul nuclear, în temeiul căruia Iranul şi-a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului, o potenţială cale de acces la arme nucleare, în schimbul scutirii de sancţiuni economice internaţionale.

Iranul a răspuns la propunerea lui Josep Borrell, diplomat de rang înalt al Uniunii Europene, care vizează salvarea acordului nuclear, şi urmăreşte o încheiere rapidă a negocierilor, a declarat duminică negociatorul nuclear iranian de top.

Borrell a declarat că a propus un nou proiect de text pentru a revigora acordul.

"După schimbul de mesaje de săptămâna trecută şi revizuirea textelor propuse, există posibilitatea ca în viitorul apropiat să putem ajunge la o concluzie cu privire la calendarul unei noi runde de negocieri nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Schiţa generală a unui acord relansat a fost convenită în esenţă în martie, după 11 luni de negocieri între Teheran şi administraţia preşedintelui american Joe Biden.

Dar discuţiile s-au întrerupt apoi din cauza unor obstacole, inclusiv a cererii Teheranului ca Washingtonul să ofere garanţii că niciun preşedinte american nu va abandona acordul, aşa cum a făcut Trump.

Biden nu poate promite acest lucru deoarece acordul nuclear este o înţelegere politică fără caracter obligatoriu, nu un tratat cu caracter juridic obligatoriu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici