Şeful Statului Major al Armatei ruse: SUA folosesc o bază militară din Siria pentru a antrena foşti militanţi Stat Islamic

Şeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, a acuzat, miercuri, Statele Unite de antrenarea unor foşti militanţi ai organizaţiei teroriste Stat Islamic, în scopul de a destabiliza situaţia din Siria, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

1666 afișări
Imaginea articolului Şeful Statului Major al Armatei ruse: SUA folosesc o bază militară din Siria pentru a antrena foşti militanţi Stat Islamic

Şeful Statului Major al Armatei ruse: SUA folosesc o bază militară din Siria pentru a antrena foşti militanţi Stat Islamic

Acuzaţiile generalului Valeri Gherasimov, făcute prin intermediul unui ziar rus, au în centru o bază militară a Statelor Unite, aflată în punctul de frontieră Tanf, între Siria şi Irak.

Rusia susţine că baza americană acţionează în mod ilegal, iar zona din jurul ei permite militanţilor să opereze fără obstacole.

Stat Islamic a pierdut anul acesta majoritatea teritoriilor pe care la deţinea în Siria şi Irak, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că principala etapă a luptei cu Stat Islamic din Siria s-a încheiat.

Statele Unite susţin că baza de la Tanf este o una temporară, folosită pentru formarea forţelor aliate care să participe în lupta împotriva organizaţei teroriste Stat Islamic. SUA au respins afirmaţiile similare din trecut, spunând că Washingtonul se declară hotărât să combată terorismul din Siria.

Cu toate acestea, Gherasimov a declarat într-un interviu, miercuri, că SUA folosesc baza de la Tanf pentru a antrena foşti militanţi Stat Islamic, cunoscuţi acum drept Noua Armată Siriană. Oficialul militar din Rusia susţine că sateliţii şi dronele ruse au observat brigăzi de militanţi în zonă.

"În realitate, sunt antrenaţi acolo", susţine Gherasimov, declarând că un număr mare de foşti membri Stat Islamic sunt, de asemenea, antrenaţi şi în baza americană de la Shadidi.

"Practic fac parte din Stat Islamic. Dar după ce îşi termină treabă îşi schimbă numele şi locaţia. Misiunea lor este să destabilizeze situaţia", a mai adăugat oficialul rus.

Rusia a retras o mare parte din trupele deţinute în Siria, însă Gherasimov susţine că Moscova păstrează o bază aeriană şi o navă pentru a face faţă eventualelor situaţii de criză.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici