Şeful unui ziar din Hong Kong riscă închisoare pe viaţă după ce s-a opus regimului de la Beijing

La Hong Kong va începe luni un proces privind securitatea naţională, în care Jimmy Lai, fervent critic al Chinei, închis, de altfel, riscă închisoarea pe viaţă sub acuzaţia că a colaborat cu forţe străine. Guvernul american a cerut în mod repetat eliberarea lui Lai.

630 afișări
Imaginea articolului Şeful unui ziar din Hong Kong riscă închisoare pe viaţă după ce s-a opus regimului de la Beijing

Sursa foto: AP

La Hong Kong va începe luni un proces privind securitatea naţională în care Jimmy Lai, fervent critic al Chinei, închis, de altfel, riscă închisoarea pe viaţă sub acuzaţia că a colaborat cu forţe străine, inclusiv cu Statele Unite, scrie Reuters.

Jimmy Lai, în vârstă de 76 de ani, fondatorul ziarului pro-democraţie Apple Daily, este unul dintre cei mai proeminenţi critici din Hong Kong ai conducerii Partidului Comunist Chinez.

Lai ispăşeşte o pedeapsă de 5 ani şi 9 luni de închisoare pentru o condamnare pentru fraudă în legătură cu o dispută privind închirierea ziarului său.

"Orice discuţie despre justiţie ar fi o farsă", a declarat pentru Reuters Sebastien Lai, unul dintre fiii săi, de la Londra, unde s-a întâlnit recent cu ministrul britanic de externe David Cameron. "Toată lumea ştie că va fi un proces-spectacol".

În altă ordine de idei guvernul american a cerut în mod repetat eliberarea lui Lai, spunând că acest caz este motivat politic.

Procesul are loc în contextul în care Hong Kong-ul se pregăteşte să promulge anul viitor o nouă serie de legi privind securitatea naţională, cunoscute sub numele de articolul 23, care vor întări şi mai mult controlul Chinei şi vor include o legislaţie împotriva spionajului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici