Seismul din Chile, a cărui magnitudine a fost revizuită la 6,9, a provocat scene de panică

Magnitudinea cutremurului produs duminică seara în Chile a fost revizuită la 6,9, iar seismul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale, provocând însă scene de panică, pene de electricitate şi de telefonie, a anunţat Biroul naţional pentru urgenţe (ONEMI).

18 afișări
Imaginea articolului Seismul din Chile, a cărui magnitudine a fost revizuită la 6,9, a provocat scene de panică

Seismul din Chile, a cărui magnitudine a fost revizuită la 6,9, a provocat scene de panică (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Nicio alertă de tsunami nu a fost emisă în urma seismului.

ONEMI a afirmat că seismul, produs la ora ora 20.20 GMT (22.20, ora României), a fost de "intensitate medie". O replică a avut loc la ora 22.10 GMT (luni, 00.10, ora României). Iniţial, Institutul american de Geofizică (USGS) a avansat o magnitudine de 7,2, apoi de 7,1.

Seismul a afectat regiunile Biobio, Maule şi O'Higgins, în aceeaşi zonă unde un cutremur cu magnitudinea 8,8 a provocat moartea a peste 500 de persoane şi dispariţia altor 56 în februarie 2010.

Epicentrul a fost localizat la 147 de kilometri vest de localitatea Tirua, în apropierea oraşului Temuco, la 900 de kilometri sud de Santiago şi la circa 100 de kilometri de mare.

Conform directorului ONEMI, Vicente Nunez, "seismul nu a afectat nici persoanele, nici bunurile". El a provocat însă pene parţiale de electricitate şi ale liniilor telefonice, precum şi evacuarea a o mie de persoane din zonele afectate, a adăugat acesta.

Reporteri ai televiziunii chiliene au semnalat, în special la Puerto Saavedra şi la Tirua, scene de panică în rândul populaţiei, care a mers spre zone mai înalte pentru a scăpa de un eventual tsunami.

La Pucon, un centru turistic apropiat de epicentrul seismului, oamenii au abandonat supermarketurile şi centrele comerciale şi au provocat ambuteiaje pe diferitele căi de acces spre zone înalte.

Aceste scene de panică s-au produs în pofida faptului că Serviciul hidrografic şi oceanografic al Marinei chiliene (SHOA) nu a emis nici o alertă de tsunami.

Potrivit directorului ONEMI, "cutremurul de duminică este datorat mediului tectonic din Chile şi nu are nimic de-a face cu cel din februarie".

Sergio Barrientos, directorul Serviciului seismologic al Universităţii din Santiago, a apreciat că "un seism de 8,8 (precum cel din februarie) poate genera replici timp de mai mulţi ani".

În februarie, centrul statului Chile a fost teatrul unui cutremur violent cu magnitudinea 8,8, urmat de un tsunami care s-a soldat cu moartea a peste 500 de persoane şi a distrus sate întregi. Pagubele au fost evaluate la 30 de miliarde de dolari.

Seismul a fost resimţit şi în mai multe cetăţi andine din nordul Argentinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici