Semnale îngrijorătoare de la Beijing. Xi Jinping promite să facă din armata chineză un "mare zid de oţel"

Liderul Chinei, Xi Jinping, a promis luni să consolideze securitatea naţională şi să transforme armata într-un "mare zid de oţel", în primul său discurs din cel de-al treilea mandat de preşedinte, care a creat un precedent.

886 afișări
Imaginea articolului Semnale îngrijorătoare de la Beijing. Xi Jinping promite să facă din armata chineză un "mare zid de oţel"

În discursul rostit în cadrul reuniunii anuale a parlamentului chinez, Xi Jinping a subliniat necesitatea de a moderniza în mod cuprinzător apărarea naţională şi armata.

"Trebuie să transformăm Armata Populară de Eliberare într-un mare zid de oţel care să protejeze în mod eficient suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare", a declarat Xi în faţa celor aproape 3.000 de delegaţi ai Congresului Naţional al Poporului (CNP).

Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, a fost aprobat în unanimitate de către CNP ca preşedinte al Chinei pentru încă cinci ani, în cadrul unui vot ceremonial, vineri, ceea ce îl face pe Xi şeful de stat al Chinei comuniste cu cea mai îndelungată vechime în funcţie de la fondarea acesteia în 1949, informează CNN.

La începutul discursului său de luni, Xi le-a mulţumit delegaţilor pentru renumirea sa.

La fel ca în numeroasele sale discursuri anterioare, Xi Jinping a adoptat un ton naţionalist, citând greutăţile pe care China le-a suferit din partea "puterilor străine agresive" în epoca modernă şi menţionând modul în care Partidul Comunist a condus ţara pentru a "şterge umilinţa naţională".

"Poporul chinez a devenit stăpânul propriului său destin", a spus el. "Marea întinerire a naţiunii chineze a intrat într-un proces istoric ireversibil".

"Securitatea este fundamentul pentru dezvoltare, stabilitatea este condiţia prealabilă pentru prosperitate", a spus el.

În primul său deceniu la putere, Xi a declanşat reforme radicale în armata chineză pentru a o transforma într-o forţă de luptă modernă şi a transformat marina sa în cea mai mare din lume.

Bugetul militar anual al Chinei va creşte cu 7,2% în acest an, ajungând la aproximativ 1.550 de miliarde de yuani (224 miliarde de dolari), pe fondul creşterii tensiunilor geopolitice şi a unei curse regionale a înarmării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici