Senatul Australiei pregăteşte pentru un referendum istoric privind vocea indigenilor în constituţie

Senatul australian a adoptat luni o lege care deschide calea pentru ca ţara să organizeze anul acesta un referendum istoric privind recunoaşterea sau nu a populaţiei indigene în Constituţie, scrie reuters.

193 afișări
Imaginea articolului Senatul Australiei pregăteşte pentru un referendum istoric privind vocea indigenilor în constituţie

Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto

În cadrul votului final din camera superioară a parlamentului, legea a primit 52 de voturi în favoarea proiectului de lege, în timp ce 19 parlamentari au votat împotrivă, ceea ce a permis ca proiectul de lege să fie adoptat cu majoritate absolută.

În cadrul referendumului, australienii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu modificarea constituţiei pentru a include „Vocea parlamentului”, un comitet care poate consilia parlamentul în probleme care afectează populaţia aborigenă şi din Insulele din Strâmtoarea Torres.

„Parlamentele adoptă legi, dar oamenii sunt cei care fac istorie”, a declarat premierul Anthony Albanese într-o conferinţă de presă după adoptarea proiectului de lege.

„Acesta este timpul vostru, şansa voastră, oportunitatea voastră de a participa la scrierea istoriei”, a spus el.

Albanese va trebui acum să stabilească data referendumului, care se aşteaptă să fie între octombrie şi decembrie. Acesta va fi primul referendum la care vor vota albanezii din 1999, când au respins înfiinţarea unei republici.

Aborigenii, care reprezintă aproximativ 3,2% din populaţia de aproape 26 de milioane de locuitori ai Australiei, se situează sub media naţională la majoritatea măsurilor socio-economice şi nu sunt menţionaţi în constituţie. Aceştia au fost marginalizaţi de către conducătorii coloniali britanici şi nu li s-a acordat dreptul deplin de vot până în anii 1960.

Parlamentarii care au susţinut proiectul de lege au aplaudat în timp au fost citite în sală cifrele finale ale votului.

„Este o cerere foarte simplă....să fie recunoscuţi în constituţie”, a declarat în faţa Camerei Malarndirri McCarthy, o femeie indigenă şi senator al Partidului Laburist.

„O majoritate a populaţiei indigene doreşte ca acest lucru să se întâmple”, a spus ea.

Sprijinul pentru modificarea constituţională a fost oscilant în ultimele săptămâni.

Obţinerea unei modificări constituţionale este dificilă în Australia. Guvernul trebuie să obţină o dublă majoritate la referendum, ceea ce înseamnă mai mult de 50% dintre alegători la nivel naţional, iar majoritatea alegătorilor din cel puţin patru dintre cele şase state trebuie să susţină schimbarea.

În trecut, au existat 44 de propuneri de modificare constituţională în 19 referendumuri şi doar opt dintre acestea au trecut. Cel mai notabil este referendumul din 1967 privind drepturile indigenilor, la care s-a înregistrat un număr record de voturi „da”.

Guvernul a susţinut referendumul şi a pus în joc un capital politic semnificativ pe acesta. Codurile sportive de top şi mai multe corporaţii importante şi-au proclamat sprijinul pentru campanie.

Albanese a declarat că este încrezător că „o campanie pozitivă va produce un rezultat pozitiv”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici