Senatul SUA a publicat documente despre ancheta privind ingerinţele ruse. Lindsey Graham: O anchetă "coruptă"

  • Senatul SUA a publicat stenogramele unor audieri efectuate în cadrul procedurii de verificare a anchetei FBI privind ingerinţele ruse
  • Senatorul republican Lindsey Graham: "A fost una dintre cele mai incompetente şi corupte investigaţii din istoria FBI şi a Departamentului Justiţiei"
  • Investigatorii FBI ar fi aplicat "standarde duble" faţă de echipele electorale ale lui Hillary Clinton şi Donald Trump în 2016
8877 afișări
Imaginea articolului Senatul SUA a publicat documente despre ancheta privind ingerinţele ruse. Lindsey Graham: O anchetă "coruptă"

FOTO: Profimedia

Senatorul republican Lindsey Graham, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, a publicat o serie de documente referitoare la investigaţia privind contacte între echipa preşedintelui Donald Trump şi Rusia, denunţând o serie de probleme şi numind ancheta drept "coruptă".

Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA publicat stenogramele unor audieri efectuate în perioada martie-octombrie 2020, în cadrul procedurii de verificare a anchetei FBI privind ingerinţele electorale ruse. Documentele se referă la ancheta efectuată de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în perioada 2016-2017, denumită Operaţiunea "Crossfire Hurricane" ("Uragan al Focurilor Încrucişate"), vizând contactele între membri ai echipei electorale a lui Donald Trump şi oficiali ruşi. După FBI, procurorul special Robert Mueller a investigat ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016.

"Consider investigaţia FBI un eşec masiv al sistemului la nivel înalt, dar nu cred că este reprezentativă pentru patrioţii dedicaţi din FBI şi de la Departamentul Justiţiei care muncesc din greu pentru protejarea naţiunii noastre zilnic. În calitatea de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Judiciare, am decis să public toate stenogramele depoziţiilor, în urma acţiunilor de monitorizare a investigaţiei Crossfire Hurricane. Am publicat cât s-a putut, dar unele materiale rămân clasificate", a declarat senatorul Lindsey Graham, conform site-ului Comisiei pentru Afaceri Judiciare.

"Cred că investigaţia Crossfire Hurricane a fost una dintre cele mai incompetente şi corupte investigaţii din istoria FBI şi a Departamentului Justiţiei", acuzat Lindsey Graham.

Senatorul republican a declarat că investigatorii au fost "incredibil de tendenţioşi", folosind "prerogativele autorităţilor în scopuri politice". "Conducerea FBI în timpul lui James Comey şi Andrew McCabe a fost fie puternic incompetentă, fie în mod voit a permis vicii procedurale uriaşe", a subliniat Lindasey Graham.

Conform documentelor declasificate de Comisia pentru Afaceri Judiciare a Senatului SUA, investigatorii FBI ar fi aplicat "standarde duble" faţă de echipele electorale ale lui Hillary Clinton şi Donald Trump în 2016. Documentele arată că "un guvern străin încerca să influenţeze echipa lui Hillary Clinton prin intermediul unui asociat", dar FBI a oferit recomandări echipei electorale pentru a reuşi evitarea ingerinţelor, susţine Comisia pentru Afaceri Judiciare, subliniind că, în schimb, în cazul interferenţelor străine care vizau echipa lui Donald Trump, au fost lansate "investigaţii de contrainformaţii".

Procurorul special Robert Mueller a anunţat, în mai 2019, încheierea oficială a investigaţiei privind ingerinţele electorale ruse. "Agenţi ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului şi a afecta imaginea unui candidat la funcţia de preşedinte", a declarat atunci Robert Mueller. Referindu-se la situaţia preşedintelui Donald Trump, criticat pentru că echipa sa de campanie electorală ar fi avut contacte cu Rusia şi pentru că ar fi încercat să obstrucţioneze ancheta, Robert Mueller a precizat: "În cazul în care membrii Comisiei de anchetă ar fi fost convinşi că preşedintele în mod clar nu a comis nicio infracţiune, am fi spus acest lucru. Cu toate acestea, nu am determinat clar dacă preşedintele a comis ori nu vreo infracţiune. Conform politicii Departamentului Justiţiei, un preşedinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracţiune federală cât timp este în funcţie. Este neconstituţional. Chiar dacă inculparea ar fi ţinută secretă, ascunsă de public, acest lucru este interzis. Prin urmare, inculparea preşedintelui pentru o infracţiune nu a fost o opţiune pe care să o luăm în considerare".

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigaţia privind ingerinţele ruse îi va aduce "sfârşitul mandatului" şi a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, a arătat raportul comisiei de anchetă. Conform raportului, în mai 2017, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: "Este teribil. Acesta este sfârşitul preşedinţiei mele". În iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei, preşedintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă, Donald "Don" McGahn, să îl îndemne pe procurorul general să îl demită pe Robert Mueller întrucât ar fi fost în situaţii de "conflict de interese" şi trebuia "înlăturat". Don McGahn a refuzat să îndeplinească ordinul.

În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. "Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi niciun principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei", a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul lui fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.

Donald Trump a denunţat "nebunescul raport" elaborat de procurorul special Robert Mueller, afirmând că a fost opera unor politicieni "democraţi" care îl urăsc. Preşedintele SUA a declarat că raportul arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei. "Nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură şi pentru democraţii radicali de stânga", a transmis Donald Trump.

Liderii opoziţiei din SUA, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, au constatat că există "diferenţe puternice" între interpretarea secretarului Justiţiei, William Barr, şi ceea ce scrie în raportul Comisiei Robert Mueller despre presupusa obstrucţionare a justiţiei de către preşedintele Donald Trump.

Preşedintele Donald Trump a fost vizat de o procedură de inculpare în vederea demiterii în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Senatul SUA a respins cererea Camerei Reprezentanţilor privind demiterea preşedintelui.

Pe 13 ianuarie 2021, Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat din nou inculparea preşedintelui Donald Trump, într-un alt caz, pentru "instigare la insurecţie", în cadrul procedurii demiterii, care va continua în Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici