Separatiştii proruşi ignoră apelul lui Putin: Referendumul din estul Ucrainei va avea loc duminică. Kremlinul ia act de decizie. Avertismentul Uniunii Europene

Referendumul din estul Ucrainei va avea loc duminică, au anunţat joi separatiştii proruşi, în pofida apelului lansat de preşedintele rus, Vladimir Putin, de a-l amâna. Organizarea unui referendum "ar agrava situaţia", a declarat joi o purtătoare de cuvânt a UE, după anunţul menţinerii consultării de către separatiştii proruşi. Kremlinul a anunţat că "analizează" situaţia după anunţul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei de a organiza referendumul.

5347 afișări
Imaginea articolului Separatiştii proruşi ignoră apelul lui Putin: Referendumul din estul Ucrainei va avea loc duminică. Kremlinul ia act de decizie. Avertismentul Uniunii Europene

Separatiştii proruşi: Referendumul din estul Ucrainei va avea loc duminică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Referendumul privind independenţa "va avea loc la 11 mai", a declarat pentru AFP Denis Puşilin, liderul separatiştilor republicii autoproclamate Doneţk. 

"Referendumul va avea loc la Slaviansk la 11 mai", a declarat şi Stella Horoşeva, purtătoarea de cuvânt a primarului autoproclamat al acestui oraş, bastion al insurgenţilor proruşi înarmaţi.

Kremlinul ia act de decizia separatiştilor ucraineni de organizare a referendumului

Kremlinul a afirmat joi că "analizează" situaţia după anunţul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei de a organiza referendumul a cărui amânare a fost cerută de Vladimir Putin.

"Sunt evoluţii noi. Trebuie să analizăm", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţia publică RIA Novosti.

Avertismentul UE: Organizarea unui referendum în estul Ucrainei ar "agrava situaţia"

"Insistăm cu putere asupra faptului că acest referendum nu trebuie să aibă loc" deoarece "ar agrava situaţia" şi "ar putea duce la o nouă escaladare", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt al serviciului diplomatic al UE.

"Un astfel de scrutin nu ar avea legitimitate democratică", a precizat Maja Kocijancic. "Susţinem pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei", a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei europene.

Declaraţiile preşedintelui rus "reprezintă o etapă care poate ajuta la o detensionare", dar "trebuie să vedem dacă aceste cuvinte sunt urmate de acţiuni", a declarat Maja Kocijancic.

Miniştrii europeni de Externe se întâlnesc luni la Bruxelles, în urma referendumului. Şefii diplomaţiilor europene ar putea decide să impună noi sancţiuni şi să extindă criteriile pe baza cărora vor fi aplicate acestea, au declarat surse diplomatice.

Divergenţele persistă însă între ţările care susţin o mai mare fermitate a UE în faţa Rusiei şi a separatiştilor ucraineni, în special Polonia şi Marea Britanie, şi cele ce resping extinderea ariei sancţiunilor, în special a măsurilor economice.

Până în prezent, cele 28 de state membre UE au reuşit să menţină unitatea în jurul strategiei de sancţiuni în etape, aflată în prezent în cea de-a doua etapă, cu măsuri specifice vizând 48 de oficiali ruşi (deputaţi, militari) şi separatişti ucraineni.

În paralel, diplomaţia UE continuă consultările cu statele membre referitor la măsurile care ar putea fi luate în cea de-a treia etapă, a sancţiunilor economice privind Rusia, în cazul în care situaţia se degradează şi mai mult în Ucraina.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut miercuri separatiştilor ucraineni să amâne referendumul programat pentru 11 mai privind "declaraţia de independenţă" a republicii autoproclamate Doneţk.

"Le cerem reprezentanţilor din sud-estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut pentru 11 mai, pentru a crea condiţiile necesare dialogului", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea întrevederii sale cu preşedintele OSCE, Didier Burkhalter.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici