Serviciile de poliţie din Europa, în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta

Poliţia din Europa este în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta, în urma atacurilor soldate cu 93 de morţi în Norvegia, comise vineri de un norvegian de 32 de ani care promova eliminarea musulmanilor, relatează Financial Times, în ediţia electronică.

1144 afișări
Imaginea articolului Serviciile de poliţie din Europa, în stare de alertă împotriva extremismului de dreapta

Poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anders Behring Breivik, care a recunoscut atentatul de la sediul Guvernului din Oslo şi atacul armat împotriva tinerilor laburişti de pe insula Utoeya, riscă maximum 21 de ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Potrivit poliţiei, Breivik a afirmat că a plănuit atacurile şi a acţionat singur, dar anchetatorii continuă să caute dovezi privind apartenenţa sa la o eventuală reţea mai amplă.

"Ar putea avea legături cu persoane cu viziuni similare, dar se pare că acţiona complet singur", a declarat Tore Bjorgo, profesor şi expert în extremismul de dreapta la Universitatea norvegiană de Poliţie. "Pare să fie aderent la doctrina rezistenţei fără lider, iar acest lucru face lucrurile de genul acesta foarte greu de detectat", a adăugat el.

Autorităţile de poliţie din toată Europa au sporit monitorizarea unor potenţiale ameninţări ale extremei-drepte, iar organizaţiile musulmane din Marea Britanie au ridicat nivelul de securitate de teama unor activităţi antiislamice. Organizaţia europeană de poliţie Europol a creat o celulă de criză care investighează ameninţările non-islamiste din ţările scandinave.

În manifestul său publicat pe Internet înaintea atacurilor, Breivik a scris că "musulmanii trebuie consideraţi animale sălbatice". Totuşi, într-o aparentă explicaţie pentru atacarea Guvernului de centru-stânga, el a adăugat: "Nu acuzaţi animalele sălbatice, ci mai degrabă trădătorii ... multiculturalişti care au permis acestor animale să intre pe teritoriile noastre".

Bjorgo a apreciat că atacatorul ar fi sperat să inspire şi alţi extremişti să-i urmeze exemplul. "S-ar putea întâmpla, dar şocul crimelor ar putea de asemenea să saboteze într-un fel aceste mişcări", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici