Serviciile ruse de securitate dezmint că ar fi implicate în reprimarea sângeroasă la Kiev. Moscova contestă acuzaţiile autorităţilor ucrainene

Serviciile ruse de securitate (FSB) au dezminţit în mod implicit, joi, că au fost implicate în crimele comise în februarie în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev, unde au fost ucise aproape 90 de persoane, proteste violente care au condus la îndepărtarea regimului prorus, potivit agenţiilor ruse. Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a respins acuzaţiile autorităţilor de la Kiev.

156 afișări
Imaginea articolului Serviciile ruse de securitate dezmint că ar fi implicate în reprimarea sângeroasă la Kiev. Moscova contestă acuzaţiile autorităţilor ucrainene

Serviciile ruse de securitate dezmint că ar fi implicate în reprimarea sângeroasă la Kiev (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Nu comentăm acuzaţii gratuite", a declarat serviciul de presă al FSB, întrebat despre afirmaţiile lui Valentin Nalivaişcenko, şeful serviciilor ucrainene de securitate, potrivit căruia agenţi FSB au "participat la planificarea şi punerea în aplicare" a reprimării sângeroase a mişcării de contestare la Maidan.

"Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa serviciilor de securitate ucrainene", a adăugat serviciul de presă.

Ministerul rus de Externe, prin delegatul său pentru drepturile omului, Konstantin Doglov, a îndemnat să nu se tragă concluzii "pripite şi politizate" în cadrul anchetei asupra tirurilor lunetiştilor.

"Îndemnăm să nu se tragă concluzii pripite şi politizate, bazate pe ipoteze şi documente «scurse» întâmplător", scrie oficialul într-un mesaj postat pe Twitter.

"Suntem convinşi că ancheta trebuie să fie profesionistă, imparţială, fără ingerinţe externe şi să se bazeze pe fapte solide şi obiective", a adăugat el.

Moscova contestă acuzaţiile autorităţilor ucrainene privind reprimarea protestelor

Acuzaţiile autorităţilor de la Kiev privind implicarea fostului regim ucrainean şi a serviciilor ruse în violenţele soldate cu morţi, în februarie, "sunt contrazise de numeroase dovezi", afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Aceste afirmaţii sunt contrazise de numeroase probe", a declarat Lavrov.

Ancheta privind atacurile lunetiştilor, soldate cu zeci de morţi, "trebuie efectuată în mod transparent", a insistat Lavrov.

Noile autorităţi proeuropene din Ucraina au acuzat direct Rusia şi pe fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici de atacurile în care au fost ucise aproape 90 de persoane, la sfârşitul lunii februarie, în operaţiuni de reprimare a manifestaţiilor în Piaţa Independenţei din Kiev.

Lavrov a făcut referire la o conversaţie telefonică între Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi ministrul eston de Externe, Urmas Paet. În această convorbire, Urmas Paet afirma că liderii proeuropeni de la Kiev ar fi implicaţi în atacurile soldate cu 90 de morţi, atribuite de fapt autorităţilor.

"Adevărul trebuie stabilit în mod transparent şi în integralitate", a subliniat Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici