Serviciile secrete germane avertizează: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică

Şefii serviciilor de informaţii germane au avertizat luni că Administraţia de la Beijing ar putea folosi participaţiile în infrastructuri critice ca o pârghie pentru a urmări obiective politice, în contextul unei dezbateri la Berlin cu privire la oportunitatea de a permite companiei chineze de transport maritim Cosco să investească în portul Hamburg.

7696 afișări
Imaginea articolului Serviciile secrete germane avertizează: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică

Ministerul german al Economiei, condus de Verzi, vrea să se opună prin veto ofertei Cosco de a cumpăra o participaţie la unul dintre cele trei terminale din cel mai important port german, în timp ce social-democraţii(SPD) sunt mai degrabă în favoarea acesteia, potrivit unor surse guvernamentale.

Disputa reflectă o dezbatere mai amplă şi aprinsă în Germania cu privire la modul în care se poate reduce dependenţa de China, principalul său partener comercial, după ce invazia Rusiei în Ucraina a evidenţiat pericolele dependenţei de un stat din ce în ce mai asertiv şi autoritar. China a îndemnat Germania să nu politizeze relaţiile economice dintre cele două ţări, informează Reuters.

În cadrul unei audieri parlamentare care a abordat o serie de probleme de securitate, şefii agenţiilor germane de informaţii externe şi interne au declarat că nu pot face o evaluare publică a ofertei Cosco, dar, în general, au îndemnat la prudenţă.

"Suntem foarte, foarte critici cu privire la participarea Chinei la infrastructura critică", a declarat şeful serviciului de informaţii externe (BND), Bruno Kahl, în cadrul unei audieri parlamentare, menţionând că un port ar trebui să fie considerat infrastructură critică, astfel încât orice posibilă investiţie ar trebui să fie analizată foarte atent.

Germania ar trebui să se aştepte ca China să folosească tehnologia, inclusiv infrastructura 5G, sau puterea economică pentru a-şi pune în aplicare ideile, a adăugat el. "În cazul unui dezacord politic între China şi Germania, aceste instrumente vor fi folosite", a spus el.

Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei, Thomas Haldenwang, a declarat că mizele în infrastructura critică ar putea deschide, de asemenea, uşa pentru sabotaj şi influenţarea opiniei publice.

"Când vorbesc cu partenerii străini despre China, ei spun întotdeauna: Rusia este furtuna, China este schimbarea climatică", a spus el.

"Aşa că va trebui să ne pregătim pentru această schimbare climatică în următorii ani".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici