Seulul este atent la orice "nouă provocare" a Phenianului, inclusiv un test nuclear

Coreea de Sud rămâne atentă la orice "nouă provocare" din partea Coreei de Nord, precum "teste de rachetă şi un test nuclear", a anunţat vineri Ministerul sud-coreean al Apărării, după tirul ratat al unei rachete nord-coreene.

111 afișări
Imaginea articolului Seulul este atent la orice "nouă provocare" a Phenianului, inclusiv un test nuclear

Seulul este atent la orice "nouă provocare" a Phenianului, inclusiv un test nuclear (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Rămânem atenţi la orice nou act de provocare din partea Nordului, precum teste de rachete şi un test nuclear", a precizat el.

Coreea de Nord a lansat vineri o rachetă care s-a dezintegrat în zbor şi a căzut în mare la scurt timp după decolare, generând condamnările occidentalilor şi convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

Regimul comunist nu a reuşit niciodată până în prezent să plaseze un satelit pe orbită, în pofida a două încercări în 1998 şi 2009.

Tentativa din 2009 a fost urmată de un test nuclear, iar experţii cred că Phenianul, care şi-a continuat programul atomic, ar putea proceda rapid la un al treilea test.

Un oficial sud-coreean care s-a exprimat sub protecţia anonimatului a decalarat duminică pentru AFP că pregătiri sunt în curs la Punggye-ri (nord-est), unde Coreea de Nord a efectuat cele două teste precedente.

Coreea de Nord ar deţine suficient plutoniu pentru a arma şase dipozitive atomice, dar nu se ştie dacă are capacitatea de a dezvolta un focos nuclear pentru rachete cu rază lungă de acţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici