Sierra Leone îi permite fostului preşedinte Koroma să părăsească ţara din motive medicale

O instanţă supremă din Sierra Leone a permis miercuri fostului preşedinte Ernest Bai Koroma, acuzat luna aceasta de trădare, să călătorească în străinătate din motive medicale, scrie Reuters.

251 afișări
Imaginea articolului Sierra Leone îi permite fostului preşedinte Koroma să părăsească ţara din motive medicale

Sursa foto: AP

Koroma, în vârstă de 70 de ani, a fost acuzat de patru infracţiuni pentru presupusul său rol în tentativa militară eşuată de a răsturna guvernul ţării vest-africane în noiembrie.

Există temeri că punerea sub acuzare a lui Koroma ar putea alimenta tensiunea provocată de alegerile controversate în care preşedintele Julius Maada Bio a fost reales pentru un al doilea mandat în iunie 2023. Principalul candidat al opoziţiei a respins rezultatele, iar partenerii internaţionali au pus la îndoială votul.

Câteva luni mai târziu, la 26 noiembrie, bărbaţi înarmaţi au atacat barăci militare, o închisoare şi alte locaţii din Sierra Leone, eliberând aproximativ 2.200 de deţinuţi şi ucigând peste 20 de persoane.

Guvernul a declarat ulterior că a fost o lovitură de stat dejucată, condusă în mare parte de gărzile de corp ale lui Koroma.

La începutul lunii decembrie, l-au convocat pe fostul preşedinte pentru interogatoriu.

Koroma a condamnat atacurile la scurt timp. Avocaţii săi au calificat acuzaţiile drept „inventate” şi parte a unei „răzbunări politice”.

Miercuri, magistratul care a supravegheat cazul a dat dreptate avocaţilor lui Koroma, care au cerut instanţei supreme să îi acorde lui Koroma o călătorie în străinătate din motive medicale.

Fostul preşedinte va fi autorizat să călătorească în Nigeria pentru cel mult trei luni, a declarat magistratul înainte de a amâna cauza până la 6 martie.

Procurorul general din Sierra Leone a refuzat să comenteze.

Koroma nu a fost prezent miercuri la tribunal, potrivit Reuters. El a fost eliberat pe cauţiune atunci când instanţa l-a pus sub acuzare pe 3 ianuarie şi de atunci a fost închis în locuinţa sa din capitala Freetown.

Nigeria se oferise anterior să îl găzduiască temporar, lucru pe care acesta l-a acceptat, potrivit unei scrisori a principalului bloc regional din Africa de Vest, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, consultată de Reuters. Potrivit codului penal din Sierra Leone, o persoană găsită vinovată de trădare ar putea fi condamnată la închisoare pe viaţă.

Alte douăsprezece persoane au fost, de asemenea, acuzate de trădare în legătură cu lovitura de stat eşuată, inclusiv foşti ofiţeri de poliţie şi de penitenciare şi un membru al serviciului de securitate al lui Koroma.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici