"Sindromul VIP", invocat de un specialist rus în cazul accidentului de la Smolensk

"Sindromul VIP" nu poate fi exclus în catastrofa aeriană de la Smolensk, în vestul Rusiei, în care au murit preşedintele Lech Kaczynski şi numeroşi alţi oficiali polonezi, susţine un specialist rus, explicând că decizia de aterizare a fost luată probabil chiar de şeful statului.

37 afișări
Imaginea articolului "Sindromul VIP", invocat de un specialist rus în cazul accidentului de la Smolensk

"Sindromul VIP", invocat de un specialist rus în cazul accidentului de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În mod clar este vorba despre sindromul pasagerului VIP", a afirmat un specialist în siguranţa transporturilor aeriene Viktor Timoşkin pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda, citat de The Independent în ediţia electronică de luni. "Controlorii de trafic aerian i-au recomandat să aterizeze la Moscova sau Minsk. Sunt sigur că pilotul l-a informat pe preşedinte despre acest lucru şi a primit un răspuns ferm că avionul trebuie să aterizeze în Smolensk", a subliniat el.

Autorităţile ruse au acceptat, la solicitarea omologilor polonezi, să nu înceapă înlăturarea resturilor avionului până la mijlocul săptămânii. Potrivit oficialilor de la Moscova, două delegaţii poloneze au sosit în capitala rusă pentru a desfăşura propriile investigaţii. O parte din cei 27 de specialişti s-a deplasat la Smolensk pentru a analiza resturile avionului, în vreme ce alţi 35 au rămas la Moscova unde au fost trimise toate corpurile, cu excepţia celui al preşedintelui polonez.

Aeronava prezidenţială poloneză de tip Tupolev 154 s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă într-o pădure din apropierea aeroportului din Smolensk, provocând moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord, inclusiv Lech Kaczynski, soţia sa şi zeci de politicieni şi oficiali militari de rang înalt. Aceştia se deplasaseră la Smolensk pentru a participa la comemorarea a 70 de ani de masacrarea la Katin a peste 20.000 de ofiţeri polonezi de către forţele sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici